Benut de tussentijd; experimenteer met hybride werken! – Avanteers

Benut de tussentijd; experimenteer met hybride werken!

Organisaties denken op dit moment na over hoe we straks gaan samenwerken wanneer we langzaamaan terug mogen naar kantoor en corona hopelijk achter ons ligt. Meestal is er een werkgroep ‘hybride werken’ en in sessies halen we op wat medewerkers nodig hebben. Zelf doe ik ook geregeld zulke sessies met teams, waarin we kijken wat medewerkers graag willen vasthouden uit deze periode en wat ze daarvoor nodig hebben. Ook gaan we in gesprek over praktische zaken als; wie is straks wanneer op kantoor, hoe gaan we hybride overleggen, hoe houden we verbinding en wie is wanneer bereikbaar? 

Het goede nieuws: medewerkers kunnen prima zelf bedenken wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen, dat hoeft het management dus niet voor ze te doen. En ook andersom geldt: medewerkers die verwachten dat het management vertelt wat de aanpak van de organisatie wordt in werken na corona of het hybride werken; je kunt die spelregels ook met elkaar bepalen en als team bespreken wat jullie nodig hebben om tot een goed resultaat te komen. 

Je mag twee dagen thuiswerken….

Wat me opvalt is dat we heel graag grip willen op hoe we het straks gaan doen. In control zijn. Vooruitkijken is natuurlijk goed, want er moeten veel praktische zaken geregeld worden. Zoals software om een werkplek te reserveren, werkende ict zodat de hybride vergadering niet in het water valt omdat het geluid niet werkt of je collega’s op een piepklein schermpje ziet. Maar het andere uiterste is, vastleggen in beleidsdocumenten hoe het werken na corona eruit ziet. En regels opleggen zoals dat iedereen straks twee dagen per week mag thuiswerken (in plaats van één dag pre-corona) en dus drie dagen naar kantoor moet komen. Want hoe zit het dan met maatwerk? Er is best veel verschil tussen medewerkers en het werk dat ze doen. En ook in hun wensen. Sommigen kunnen niet wachten om terug te gaan naar kantoor voor de sociale contacten en spontane ontmoetingen en anderen kijken er nu al tegenop om iedere dag weer in de trein te stappen en de hondenuitlaatservice in te schakelen. 

Het goede nieuws? 

De komende periode is de ultieme kans voor ons allemaal. Want het is nog niet zover dat we weer massaal terug kunnen naar kantoor. En het zal misschien ook nog wel even duren voordat dat weer met z’n allen mogelijk is.

Benut deze tussentijd! 

We komen daarmee met z’n allen in een tussentijd terecht. Waarin we nog niet weten hoe het precies gaat zijn, en daarmee biedt deze periode een ultieme kans. We kunnen met elkaar oefenen, dingen proberen en ontdekken. Het is dus niet af als we in september hopelijk weer naar kantoor mogen, dan begint het pas. Laten we de komende maanden dan ook de tijd nemen om te experimenteren met wat werkt. Want de praktijk is dat veel organisaties helemaal niet zoveel ervaring hebben met hybride werken. 

En ja. Het gaat waarschijnlijk anders worden dan voor corona. Deze ervaring heeft iets met ons gedaan en de manier waarop we naar ons werk kijken. Managers kunnen niet meer zeggen dat mensen op kantoor moeten verschijnen omdat ze anders hun werk niet doen. Hoe we dat hybride werken vorm moeten geven, dat weten we nog niet. Net als dat we in het begin van de eerste lockdown niet wisten hoe we massaal thuiswerken gingen fixen. Dat moesten we gaandeweg uitvogelen. Dat is stap voor stap toch gelukt; eerst aandacht voor de spullenboel (een fijne werkplek thuis), toen voor de verbinding (hoe blijven we met elkaar in contact) en daarna voor de fysieke en geestelijke gezondheid (hoe bewegen we voldoende en hebben we oog voor elkaar).

We hebben laten zien dat we daar best goed mee om kunnen gaan. Het nog niet weten, brengt dus ook kansen. Laten we daarom de komende maanden samen dingen proberen en kijken wat voor onze eigen organisatie werkt. Laten we de tussentijd gebruiken, want in het ondertussen vindt de verandering plaats. Aan het eind van het jaar kunnen we dan altijd nog besluiten hoe we het verder gaan doen. 

Leren door te doen

We kunnen de komende maanden zoveel mogelijk leren door het gewoon te doen. En dan de volgende stap bepalen. Zo kom je er met z’n allen gaandeweg achter of je op de goede weg bent. Dit is een interatief proces; je probeert iets met je team, bijvoorbeeld een hybride werkoverleg, je leert daarvan, en dan pas je het aan.

Begin onder de radar

Een goede tactiek die ik beschreef in Het Kleine Innovatieboek is deze: begin onder de radar. Nu we met z’n allen nog thuis zitten, kun je alvast dingen proberen, zonder toestemming te vragen. Niemand die het ziet of doorheeft. Onder de radar beginnen, vergroot ook de aantrekkingskracht voor mensen om erbij te willen horen. Iedereen vindt het leuk om stiekem wat dingen te proberen. Dat zorgt in deze tijd ook nog eens voor extra verbinding!

Ik zou je daarom willen oproepen om nu – in de tussentijd – alvast dingen te gaan doen, en te testen. Volgende keer zet ik wat ideeën op een rij waarmee je kunt experimenteren.

Je helpt mij en anderen enorm om te laten weten wat jij gaat doen in de tussentijd. Daar kunnen we dan met z’n allen weer van leren.

Scroll naar boven