Start een e-mail dieet! Je krijgt de eerste lessen cadeau!

Wil jij afkicken van je e-mail verslaving? Je eigen werkwijze onder de loep nemen? Start dan je eigen e-mail dieet week. Ik kan het je echt aanraden!

Leer waarom een e-mail dieet een waanzinnig goed idee is!

Wat houdt een e-mail dieet precies in? Wat zijn ervaringen van andere deelnemers en organisaties? Je krijgt de eerste modules van de Mail Dieet helemaal gratis, deze kun je hieronder vinden.

Wil jij extra tips om je optimaal voor te bereiden op je eigen e-mail dieet week?  Wil je iedere dag een challenge doen om direct de eerste stappen te zetten en in 5 dagen afkicken van je e-mail verslaving?

Mijn speciaal ontwikkelde training helpt je daar stap voor stap doorheen. Als gratis bonus krijg je tijdelijk ook alle materialen om een e-mail dieet in jouw eigen organisatie op te zetten, inclusief al het workshop materiaal dat ik zelf ook gebruik!

Introductie in een wereld zonder e-mail

Wat leuk dat jij interesse hebt om slim samen te werken!

Voordat we aan de slag gaan, vind ik het belangrijk om te zeggen dat ik niet tegen mail ben, maar tegen de manier waarop we elkaar in een digitale wurggreep houden. Hetzelfde geldt voor Whatsapp, Slack of welk communicatiekanaal je ook gebruikt. Mijn ervaring is dat het e-mail gebruik een soort spiegel is van de organisatiecultuur. Want uiteindelijk gaat het erom hoe we e-mail gebruiken en kunnen we de tool hier niet de schuld geven.

De oprichter van Gmail, Paul Buchheit, zegt hierover het volgende:

“Het probleem met e-mail is dat het persoonlijk contact heel slecht is geworden. Er is een 24/7 cultuur waarin iedereen een antwoord verwacht. Het maakt niet uit dat het zondagmiddag 2 uur is. Mensen gaan niet meer echt op vakantie. Ze zijn een slaaf van e-mail geworden. Het is geen technologisch probleem. Het kan niet worden opgelost met een computerprogramma. Het is meer een sociaal probleem….”

Ik zie veel mensen inderdaad worstelen met het gebruik van e-mail.

Je merkt het al: geen ideale manier van [samen]werken.

Het goede nieuws! Is er iets aan te doen? JA!

In deze training ga ik je helpen! Je krijgt de volgende lessen cadeau!

 1. Waarom op e-mail dieet?
 2. Waarom e-mail voor mij niet meer werkte
 3. Wat levert minder e-mail op?
 4. Wat leer je allemaal in deze training?

Veel succes en plezier met de eerste gratis modules!

Les 1. Waarom op e-mail dieet?

Waarom een weekje afkicken van e-mail een waanzinnig goed idee is…

Een paar jaar geleden worstelde ik iedere dag met alle inkomende mailtjes. Want mail was een oneindige to-do-lijst geworden waar anderen acties voor mij achterlieten. Ik was de regie kwijt over mijn eigen werk. En ik was daar zo druk mee, dat ik geen tijd meer had om echt waarde toe te voegen. Ik was e-mailer van beroep geworden, terwijl dat niet in mijn functieomschrijving stond.

Ik was altijd te druk, maar met wat? Ik droomde af en toe van een leven zonder mail, hoe zou dat eruit zien? Is het überhaupt mogelijk om zonder e-mail je werk te kunnen doen? Ik besloot het experiment aan te gaan. 

Experiment: Stop de e-mail overload

Om anderen te inspireren en mijn opgedane inzichten te delen, startte ik de beweging We Quit Mail. Een beetje een provocerende naam, maar vooral bedoeld om aandacht te vragen voor de manier waarop we met elkaar samenwerken. Kan dat niet effectiever en vooral leuker?

Conclusie? Ja. het is inderdaad mogelijk, en het leverde mij veel op. Maar ik moet er direct wat bij zeggen: stoppen met e-mail is natuurlijk geen doel op zich.

E-mailbommen & stress

Ik zie veel medewerkers en organisaties worstelen met het gebruik van e-mail. Wat ik dagelijks tegenkom is: e-mail bommen, miscommunicatie, stress, onnodig veel cc’s, documenten die worden rond gemaild, onduidelijke werkafspraken, verouderde tools om je werk mee te doen, collega’s die binnen een half uur reactie willen, zelfs ’s avonds en in het weekend. Je merkt het al: geen ideale manier van samenwerken.

Ik help inmiddels veel organisaties om slimmer samen te werken. Wat blijkt? Het e-mail verkeer is intern inderdaad terug te dringen. De meeste mailtjes zijn van je eigen collega’s, en daar kun je afspraken mee maken. Je doet het elkaar immers aan.

Inmiddels zijn er ook veel andere tools die het samenwerken makkelijker maken – zelf ben ik fan van Trello voor actielijstjes. Maar als je geen nieuwe afspraken maakt over het gebruik, ligt het gevaar op de loer dat Whatsapp, Slack, of welke tool dan ook het nieuwe e-mailen wordt.

E-mail Dieet

Het E-mail Dieet, ook wel e-toxen genoemd, is een laagdrempelige manier om eens te onderzoeken hoe het ook anders kan. Je kunt het namelijk heel lang over minder e-mail of WhatsApp [of welke tool dan ook] hebben, maar uiteindelijk moet je het vooral eens anders doen en ervaren wat het jou en de organisatie oplevert.

Bepaal je eigen dieet

Ik nodig jou, je team en organisatie uit om eens een weekje minder te e-mailen. Je bepaalt de regels van het e-mail dieet zelf: dus hoeveel e-mails je nog verstuurt en hoe vaak je nog in je inbox kijkt. En het mooie is, we helpen je in deze training stap voor stap door het proces heen!

Bekijk een video met ervaringen van deelnemers

Ervaringen van eerdere deelnemers…

Het e-mail dieet is mij prima bevallen. Mijn organisatie is in diezelfde week gestart met een nieuw intranet, inclusief allerlei mogelijkheden om informatie met elkaar te delen, samen te werken en te chatten. Hierdoor kon ik het aantal e-mails tot bijna 0 beperken. Ik ben dan ook gestopt om mijn werkdag te beginnen met het afhandelen van mijn mails. Ik doe dit nu nog twee ker per dag, aan het eind van de ochtend en aan het eind van de middag. Dit levert echt tijdwinst op.
- Jac van Aert (Servicecentrum Drechtsteden)

“Ik was aanvankelijk wat sceptisch over het e-mail dieet, maar toch bleek het voor het team heel goed te werken.”

“Wij hadden geen idee dat 80% van al onze e-mails intern werd rondgestuurd, een enorme eye-opener waar we meteen iets mee konden doen.”

“We zijn continu op zoek naar ideeën om het werk te verbeteren. We hebben Kim Spinder gevraagd ons te helpen anders te gaan werken. Dat heeft ze heel goed gedaan en haar enthousiasme heeft aanstekelijk gewerkt. We hebben een mail-dieetweek ingevoerd. In die week hebben we gekeken naar onze mailgewoontes en wat bleek, we mailden eerder dan dat we tien meter verderop onze collega aanspraken. Een totaal nutteloze gewoonte!” – Hermien van Triest, Programmadirecteur DARE, Ministerie van Buitenlandse Zaken

Les 2. Waarom e-mail voor mij niet meer werkt

Waarom e-mail voor mij niet meer werkt...

Een paar jaar geleden werd ik geleefd door e-mail. Ik woonde in mijn inbox. Mail bepaalde hoe ik mijn dag begon, waar ik die dag aan werkte, wat mijn prioriteiten waren en hoe ik met mijn collega’s samenwerkte. Ik was zo iemand die altijd te druk was, maar met wat?

Ik worstelde met hoe ik de regie over mijn eigen werk terug kreeg en hoe samenwerken effectiever, efficiënter, maar vooral leuker kon worden. Ik wilde tijd en ruimte terug om na te denken. Dat klinkt misschien gek, maar met de vele vergaderingen en mailtjes die ik moest wegwerken, bleef daar nog maar heel weinig tijd voor over. Afleiding van echt belangrijke zaken was voor mij de norm geworden. Ik droomde af en toe over een leven zonder e-mail, hoe zou dat eruit zien? Is het überhaupt mogelijk om zonder e-mail je werk te kunnen doen?

Stoppen met e-mail

Omdat ik van experimenteren houd, besloot ik de proef op de som te nemen en als goed voornemen per 1 januari 2011 te stoppen met e-mail.

De conclusie?

Een leven zonder e-mail is mogelijk, en het leverde mij veel meer op dan ik vooraf had durven dromen. Omdat ik hier veel vragen over krijg, deel ik al mijn inzichten in deze training. En natuurlijk hoef je niet per se te stoppen, minderen kan ook!

Tijd voor actie! Doe mee met deze training!

Deze training is speciaal gemaakt om jou (en eventueel je collega's) op weg te helpen om zelf de eerste stappen te zetten om minder te mailen. Ik laat je in deze training stap voor stap zien wat jij kunt doen om niet meer in je inbox te leven. Door een praktisch mail dieet ga je zelf ervaren wat een leven zonder (of met veel minder) e-mail kan opleveren!

Les 3. Wat levert minder mailen op?

Wat zijn de voordelen om minder te mailen? Wat levert het op?

Allereerst opluchting! Geen volle inbox die bepaalt wat jij vandaag moet doen. Waar ik voorheen druk was om te praten over mijn werk, kon ik nu weer aan het werk. Voor mij veranderde de manier van samenwerken drastisch: effectiever en vooral leuker. Ik heb meer echt contact, en gebruik slimme tools ter ondersteuning.

Wat levert deze training op?

De training helpt je om te ervaren wat minder mail voor jou (en je organisatie) kan opleveren. Je krijgt een aantal lessen om je voor te bereiden om minder te mailen. Vervolgens ga je alleen of met je team concreet testen wat voor jou werkt door op e-mail dieet te gaan. In het vervolg van deze training leer je hoe je dat het beste aanpakt. Wat zijn de ervaringen van deelnemers tot nu toe?

“Ik raad het iedereen aan!” Ik vertelde aan collega's waarom ik op mail dieet ging. Veel collega’s waren enthousiast en deden spontaan ook mee, wat leidde tot een sneeuwbaleffect in onze organisatie."
- Margot, KPN

Verbazingwekkend hoe je in een week tijd al een gevoel van rust kunt ervaren door de dagelijkse tips, terwijl het werk dat er ligt niet minder of anders is dan daarvoor.
- Allison, MOJO

Het is me gelukt om drastisch minder te mailen. Het experiment gaat door!
-Tasnim, Ministerie van Veiligheid & Justitie

Meer blij met wat ik wel heb gedaan, in plaats van wat ik niet heb gedaan.
- Hans, ABN AMBRO

Het e-mail dieet heeft mij opgeleverd dat ik het aantal mailtjes met 60% heb weten te reduceren, het aantal telefoontjes en persoonlijk contact is gestegen en door mijn deelname zijn meerdere collega’s geïnteresseerd geraakt. Dat biedt dus een mooi perspectief!
- Esther, Gemeente Meppel

Ik merk dat ik veel meer ontspannen aan het werk/leven ben!
- Wendy, Essent

Bewustwording om e-mail op de juiste manier te gebruiken. Daarnaast heb ik nieuwe tools ontdekt voor samenwerken en overleggen.
- Gerard, Dujardin

Het e-mail dieet heeft mij meer inzicht gegeven in mijn e-mail gebruik (in- en uitgaand), waardoor ik er nu ook bewuster mee om ga.
- Rodney, Gemeente Amsterdam

Bij de gemeente 's-Hertogenbosch deed een grote groep mee aan het mail dieet. Resultaat? 70% minder e-mail! Bekijk de video met een verslag van de speciale bijeenkomst na afloop van het mail dieet.

Les 4. Wat leer je nog meer in deze training?

De cc’s en reply-to-alls vliegen je dagelijks om de oren, terwijl je weinig persoonlijk contact hebt met je collega’s. Samenwerken moet toch effectiever en leuker kunnen? Je vindt het lastig om je collega’s enthousiast te maken om hier iets aan te gaan doen. Je neemt je iedere dag voor om het anders te doen, maar die volle inbox heeft bijna een magische aanzuigende werking. Tijd om echt na te denken is er niet. Voordat je het weet is er weer een dag voorbij gevlogen, waarin je niet bent toegekomen aan echt belangrijke dingen. Je weet dat je hier iets aan wilt doen, maar het ontbreekt je aan inspiratie, kennis en ideeën om dit patroon te doorbreken.

Tijd om hier iets aan te doen! Aan de slag!

Je hebt namelijk zelf misschien meer invloed op hoe je werkt dan je op dit moment denkt! In deze training vind je inspiratie en tips om direct aan de slag te gaan.

Wat je krijgt in het vervolg van deze training:

Les 5. Praktijkopdracht: Doe een grote schoonmaak
Les 6. Praktijkopdracht: Stel een diagnose
Les 7. Praktijkopdracht: Stel je eigen mail dieet samen
Les 8. Praktijkopdracht: Breng anderen op de hoogte en maak ze enthousiast
BONUS: Download de posters en hang ze op!

INCLUSIEF BONUS TRAINING: Start een Mail Dieet in je organisatie

Les 1: Zorg voor draagvlak in je eigen organisatie
Les 2. Organiseer je eigen succesvolle Mail Dieet Workshop
Les 3: Maak je eigen succesvolle workshop  
Les 4: Organiseer een E-mail Dieet Week
BONUS: Organiseer een tool sessie
BONUS: Maak een infographic met werkafspraken

Voor wie is deze training interessant?

Herken je jezelf in een of meer van de volgende dingen, dan is er winst voor jou te behalen!

 • Deze training past perfect bij jou wanneer je slimmer wilt samenwerken en daarvoor de eerste stap durft te zetten (dat is best spannend, maar daar help ik je graag bij).
 • Je brengt iedere dag (te)veel tijd door in je inbox. Je komt eigenlijk niet toe aan de dingen die je echt belangrijk vindt, zowel op het werk als thuis.
 • Je merkt dat de samenwerking met collega's niet optimaal verloopt, je bent de e-mailbommen en cc's zat.
 • Je hebt het gevoel dat er meer uit je werk te halen is in plaats van e-mailen en vergaderen.
 • Je bent altijd aan. Je beantwoordt ‘s avonds en in het weekend je e-mails, terwijl je liever andere dingen doet.
 • Je bent op zoek naar praktische tips om meer regie te krijgen over je eigen werk.

Stel je voor dat je in je baan minder druk bent met e-mail, dat je de helft minder mail ontvangt en dat samenwerken weer leuk wordt….Wil je weten hoe je dat voor elkaar krijgt? Koop dan het vervolg van deze online training!

Kan ik ook meedoen als ik niet wil stoppen met e-mail?
Ja, juist! Deze training is niet bedoeld om helemaal te stoppen met e-mail. Wel krijg je alle kennis en vaardigheden om het bewuster met e-mail om te gaan, afspraken met elkaar te maken en het aantal e-mails drastisch terug te dringen.

Krijg ik ook tips hoe ik de rest van de organisatie meekrijg?
Ja! Je gaat eerst zelf ervaren hoe het mail dieet precies werkt en op het eind ga je onderzoeken hoe je het geleerde verder kunt brengen in jouw eigen werk en organisatie. Je krijgt concrete handvatten en exclusief workshop materiaal om je collega's mee te nemen.

Wanneer is deze training niet geschikt:

 • Wanneer je specifiek op zoek bent naar timemanagement tips en je inbox graag zo slim mogelijk wilt inrichten.
 

BONUS Video: Kim Spinder over haar boek We Quit Mail

 

BONUS Video: EenVandaag Afkicken van e-mail

 

BONUS Video: Hoeveel werktijd gaat er op aan onnodig e-mailverkeer?

 

Koop het boek We Quit Mail

Een leven zonder e-mail? Het kan! Mijn boek zit vol met ervaringen en praktische tips om zelf de eerste stap te zetten. 

In het boek leer je:

 • Waarom e-mail niet meer werkt
 • Een nieuwe mindset op het werk
 • In maximaal 5 stappen naar een leven zonder e-mail.
 • Inclusief tools

Mathieu Weggeman, auteur van 'Leidinggeven van professionals? Niet doen!', zegt: "Kim laat zien dat het mogelijk is om weer te focussen op waar het echt om gaat: Kafka-vrij samenwerken aan iets moois en ultiem online samenwerken om 40 projecten tegelijk te managen."

Bestel mijn boek ‘We Quit Mail’ en lees hoe je het anders kunt doen. Koop hier het e-book of de hardcopy versie.