Hoe zorg je ervoor dat je project briljant mislukt? (Paul Iske, Instituut voor Briljante Mislukkingen) – Avanteers

Hoe zorg je ervoor dat je project briljant mislukt? (Paul Iske, Instituut voor Briljante Mislukkingen)

briljante mislukkelingen

“Mislukken kunnen we allemaal, briljant mislukken daar moet je toch echt iets extra’s voor brengen”. Paul Iske is hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de Universiteit Maastricht en Chief Failure Officer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Hij vertelt deze week in de Innovatie Wasstraat alles over briljant mislukken. Waarom gaan dingen eigenlijk anders dan verwacht? En hoe kun je dat voorkomen?

Wanneer is iets een briljante mislukking?

Volgens Paul Iske zijn er vijf stappen om briljant te mislukken:

  1. Je probeert iets nuttigs om waarde te creëren
  2. Je pakt het niet stom of verkeerd aan
  3. Het resultaat is anders dan je had verwacht
  4. Je leert ervan
  5. Je inspireert anderen met de lessen die je leert 

Briljante mislukkingen 1

Als je iets probeert, en je probeert het nog een keer, en je gebruikt daarbij de lessen uit het verleden, dan is de kans groter dat het lukt.

Waar gaat het fout?

Als er dingen mislukken zijn er leerpunten op vier niveaus:

  1. Systeem: op grotere schaal werkt het minder
  2. Organisatie: de cultuur en manier van organiseren kan dingen in de weg staan
  3. Team: dynamiek van het team of het kennisniveau is onvoldoende
  4. Individuele niveau: eigen tekortkomingen

Creëer de juiste omgeving

Veel ontwikkelingen komen tot stand door kennis van meerdere partijen te combineren. Je moet daarom de juiste omgeving creëren voor innovatie. Dit kan door invloed uit te oefenen op de volgende vier gebieden.

  1. De manier van organiseren: de wijze waarop we onszelf georganiseerd hebben, de processen die we hebben ingeregeld en de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt
  2. De cultuur: de normen, waarden en gewoontes
  3. De digitale omgeving: manier van kennis uitwisselen
  4. De fysieke omgeving: als je samen iets wilt bereiken, helpt het als je af en toe bij elkaar zit

Hoe zorg je ervoor dat er een optimale omgeving ontstaat?

Paul Iske: “Denk na over twee dingen. Begin bij de kunst van het samenwerken. Zijn we echt in staat om samen te werken en te innoveren en elkaar de ruimte te bieden? Gun je het elkaar ook om een verkeerde afslag te nemen?
En ten tweede: dingen die anders lopen dan verwacht. Hoe reageer je op dingen die niet lukken, maar die anders lopen dan gepland? Bespreek met elkaar wat niet gelukt is, waarom niet, en wat je anderen aanraadt.”

Creëer ruimte voor riskante projecten

Bij de Hartstichting was een apart potje voor projecten die elders zijn afgewezen, omdat hun project te riskant werd gevonden. Mensen zeggen dan vooraf: “De kans dat dit lukt is klein.” Voor dat soort projecten moet je juist ruimte creëren.

Stop met projectplannen

Er gaat heel veel tijd zitten in de projectvoorstellen. Dan probeer je vooraf zekerheid in te bouwen. Begin gewoon met een heel licht voorstel, beschrijf alleen de eerste stap. Bedenk in die eerste fase wat je aannames zijn. Dat zijn allemaal dingen die je nog niet weet. Check dan of wat je wilt bereiken de moeite waard is. Als je met meerdere partijen innoveert zie je vanzelf degenen die niet vooruit komen. Die selecteer je eruit, die gaan niet verder, en anderen gaan wel verder.

Hoe meet je of iets succesvol is?

Of iets succesvol is of niet, wordt bepaald door de mensen voor wie je het doet. Haal er mensen bij die vanuit verschillende perspectieven kijken of het de goede kant op gaat.

Universele lessen van briljante mislukkingen

Waarom mislukken dingen? Welke universele lessen zijn daaruit te trekken? Welke komen vaak voor? Paul Iske heeft 20 archetypen gemaakt van veelvoorkomende mislukkingen die je helpen om te leren van mislukkingen. In de Innovatie Wasstraat licht hij een aantal archetypen toe. De junk is bijvoorbeeld iemand die moeilijk kan stoppen met zijn projecten.

Een ander populair archetype is ‘de boerendochter’, waarbij dingen meer of minder per toeval worden ontdekt. Bij innovatie speelt toeval een grote rol. De kunst is dus om toevallig iets belangrijks te ontdekken, ook wel serendipiteit genoemd. Of zoals Paul Iske zegt: “Het vermogen om te zoeken naar een speld in de hooiberg, en eruit te komen met een mooie boerendochter.”

briljante mislukkingen 2

Leer alles over briljant mislukken van Paul Iske

Of luister via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher, TuneIn of BNR.

Shownotes

   

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je dan op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher, TuneInBNR en via onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast, klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven