Waarom het moeilijk is om dingen makkelijk te maken (Jos de Blok, Buurtzorg) – Avanteers

Waarom het moeilijk is om dingen makkelijk te maken (Jos de Blok, Buurtzorg)

Jos de Blok in de Innovatie Wasstraat

Wil jij alles leren over de manier van werken van Buurtzorg? Zonder managers, maar met kleine zelfsturende teams die zoveel mogelijk verantwoordelijkheid nemen voor wat zij dag in dag uit tegenkomen? Deze week vertelt Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, over vertrouwen, vakmanschap en zelfsturing.

“Heel veel mensen last hebben van systemen in het dagelijks werk.  Daarom vind ik dat het belangrijk is om vakmanschap een belangrijkere plek te geven.”

Tegenwoordig maken veel organisaties productieafspraken en lever je producten. “Dat gaat niet meer uit van menselijke verhoudingen, maar van geld en productie. Structuren zijn veel te ingewikkeld worden en belemmeren in plaats van dat ze ondersteunen,” aldus Jos de Blok.

Die gevoelens ergens voor gaan staan, verantwoordelijkheid nemen, dingen voor elkaar krijgen, dat zijn dingen die mensen direct merken en dat is anders dan activiteiten leveren.

“Ik ben ooit verpleegkundige geworden omdat ik het belangrijk vind dat mensen die in een kwetsbare periode in hun leven zitten, om die op een goede manier verder te helpen. Zo simpel is het en daar moet het wat mij betreft weer naar terug.”

Je ziet dit in bijna alle sectoren terug, zoals in het onderwijs en bij de politie. Mensen worden belemmerd door allerlei instructies van boven.

“Het belangrijkste is dat je een omgeving creëert waarin je mensen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en vakmanschap of hun positieve instelling.”

Bij Buurtzorg werken zo’n 900 teams van maximaal 10 tot 12 personen, die allemaal gericht zijn op een buurt. Jos de Blok:” Het idee is als je dat overzichtelijk houdt, dan kan iedereen vanuit zijn vakmanschap zoveel mogelijk verantwoordelijkheid nemen voor datgene wat hij dag in dag uit tegenkomt. Als je dat op die manier doet heb je ook geen management nodig, dan organiseert zich dat allemaal vanzelf.”

Wil jij van Jos de Blok leren…

  • Waarom het belangrijk is om vakmanschap een belangrijke plek te geven
  • Hoe je als organisatie zelf aan de slag kunt gaan volgens de Buurtzorg principes
  • Waarom Jos de Blok geen redenen kan bedenken om management te hebben
  • Wanneer je alleen zelfsturing omarmt, je beter niet aan de slag kunt gaan
  • Over het belang van principes als vertrouwen en vakmanschap
  • Of hij naar aanleiding van het artikel van Rutger Bregman ook echt de baas van Nederland wil zijn
  • Wat het belangrijkste criterium is bij zelfsturende teams
  • En waarom je beter geen management opleiding kunt doen…

Luister dan naar deze aflevering in de Innovatie Wasstraat met Jos de Blok die international furore maakt met zijn Buurtzorg model!


Vind je deze podcast waardevol? Geef een review! 5 sterren mag!
Open in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast. Klik op ‘Beoordelingen en recensies’. Klik op vijf sterren. Dank je wel!

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je via iTunes op de Innovatie Wasstraat Podcast


Klik hier

Innovatie draait om mensen.

Daarom moet je moet als organisatie blijven leren, flexibel zijn en snel kunnen veranderen. De Innovatie Wasstraat bestaat uit meerdere succesvolle programma’s om mensen in beweging te krijgen en samen te laten werken.


Ga door de Innovatie Wasstraat

Scroll naar boven