Hoe zet je de mens centraal in plaats van het werk? Zo! (Johan de Jager, Gemeente Bodegraven-Reeuwijk) – Avanteers

Hoe zet je de mens centraal in plaats van het werk? Zo! (Johan de Jager, Gemeente Bodegraven-Reeuwijk)

mens centraal

Steeds meer organisaties passen hun manier van werken aan op de veranderende wereld. Zonder hiërarchie, managers en afdelingen. Johan de Jager startte bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk drie jaar geleden met het geloof dat de manier van organiseren in deze veranderende wereld ook anders kan: de mens centraal in plaats van het werk. En dat resultaat zie je vandaag de dag terug in deze gemeente.

Is dat nou echt nodig, de mens centraal?

Ja. Want we organiseren werk al een eeuw lang op dezelfde manier. Daarbij zijn we vergeten dat het om mensen gaat en hebben we onszelf vastgezet in een systeem.

“We zitten in een soort harnas waarin we maar moeilijk kunnen bewegen”

Bij gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben ze de manier van werken omgedraaid. In plaats van te denken vanuit werk en daar de juiste mensen bij te zoeken, gaan ze uit van de kwaliteit van hun mensen. Ze werken in wisselende teams aan de diverse gemeentelijke opgaven. Mensen werken met elkaar samen vanuit hun talent en organiseren het werk daaromheen. Ze doen wat echt nodig is voor inwoners en bestuur en gaan met elkaar in gesprek in plaats te verzanden in verplichte overleggen, procedures en brieven heen en weer te sturen. Ze regelen het werk onderling. “Daar ga ik niet over” is hier verdwenen.

Het talent van de mensen staat centraal, werk wordt daaromheen georganiseerd

Volgens Johan de Jager is het eigenlijk heel simpel: “Organisaties zijn zo ingericht, dat ze je het lastiger maken om dingen voor elkaar te krijgen. Wij zijn daarmee gestopt. Het wordt niet meer onnodig ingewikkeld gemaakt. We hebben gewoon werk te doen, dat is niet anders dan voorheen. En we hebben mensen die het werk tot stand brengen. Daar heb je echt geen directie voor nodig. Start gewoon bij het talent van mensen en organiseer het werk daaromheen. Dat kunnen ze prima zelf. Dat doen ze naast het werk ook.

Zelfsturende teams is de eerste reflex om het weer in een structuur te brengen

Veel mensen zien in een nieuwe structuur de oplossing voor verandering. Johan de Jager: “Ik geloof daar niet in. De kunst is de structuur los te laten. En weet je? Medewerkers zijn hier enthousiast over. Het zijn vaak de managers die aan hun positie vasthouden. Dit gaat niet om een simpel organisatie-vraagstuk. Het gaat erom, hoe verandert die samenleving, en wat betekent dat voor ons?”

Om de proef op de som te nemen, spreken we ook met Sidney Poulissen, medewerker bij gemeente Bodegraven-Reeuwijk om te horen hoe hij werkt en zijn weg vindt in deze organische organisatie.

Je zou na het beluisteren van deze podcast zomaar willen starten met deze manier van organiseren: de mens centraal.

Luister naar deze aflevering over de mens centraal met Johan de Jager en Sidney Poulissen

Of luister via iTunesSoundcloudStitcher, TuneIn of BNR.

Shownotes

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je dan op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via onze nieuwsbrief, iTunesSoundcloudStitcher, TuneInBNR. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast en klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven