Hoe kan het ene team wel presteren en het andere team niet? [Joriene Beks, co-auteur Psychologische veiligheid] – Avanteers

Hoe kan het ene team wel presteren en het andere team niet? [Joriene Beks, co-auteur Psychologische veiligheid]

Uit onderzoek blijkt dat als je de beste mensen bij elkaar zet, je niet automatisch het beste resultaat krijgt. Hoe kan het ene team wel scoren en het andere team niet? Deze week is Joriene Beks te gast in de Innovatie Wasstraat. Ze is co-auteur van het boek ‘Psychologische veiligheid, zo vorm je vrijmoedige teams’. 

“In goed presterende teams is het psychologisch veilig. Het team wat het best functioneert, bespreekt de meeste fouten. Je voelt je veilig in je team om te zeggen wat je vindt, om met elkaar te leren, en om het met elkaar beter te maken”.

Psychologische veiligheid gaat dus over beter presteren. Als psychologische veiligheid er wel is dan heb je een compleet ander resultaat met je organisatie. 

Er zijn vijf aspecten waardoor teams beter presteren: 

  1. inclusie (meedoen en meepraten)
  2. fouten bespreken (leren en groeien)
  3. inzet en betrokkenheid (betere prestaties)
  4. creativiteit (vernieuwing)
  5. positiviteit (openstaan, durven)

Iedereen heeft te maken met psychologische veiligheid. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: “ben jij ooit wel eens niet serieus genomen in je carrière, en wat deed dat met je?” Volgens Joriene Beks is psychologische veiligheid een groepsverantwoordelijkheid. Het is niet van een individu, maar het is van het team. Herkennen we met elkaar wat hier gebeurt, erkennen we dat iedereen een rol heeft, willen we zo blijven werken of willen we wat anders, en wat moeten we daarvoor kunnen?

Wil je aan de slag?

Hoe kun je beweging voor elkaar krijgen in een team? Je hebt drie knoppen waar je aan kunt draaien; vertrouwen, vrijmoedigheid en samen het verschil willen maken. Innovatie krijg je bijvoorbeeld niet voor elkaar als je de hele tijd denkt: “we houden het wel gezellig”. 

Maak psychologische onveiligheid klein en ga het doen. Gedrag kun je iedere dag in ieder moment anders doen. Je kunt bijvoorbeeld klein beginnen door te zorgen dat iedereen ongeveer gelijk aan het woord is, en door ieder idee serieus te nemen. 

Je kunt ook met jezelf aan de slag: waar wil ik naartoe; wat is mijn stip op de horizon? Wat is mijn belemmering? Wat is de eerste stap die ik kan zetten? Wanneer ga ik dat doen? Wat heb ik ervoor nodig om dat te doen? En wanneer zie je resultaat?

Luister de podcast en leer deze week alles over psychologische veiligheid.

Luister de podcast:

Of luister via: ApplePodcasts, Spotify of Google Podcasts.

Shownotes

Joriene Beks en Hans van der Loo: Psychologische veiligheid, zo vorm je vrijmoedige teams (koop via Managementboek.nl)

Amy Edmondson: ‘De onbevreesde organisatie’, creëer psychologische veiligheid op de werkvloer om innovatie en groei te stimuleren (koop via Managementboek.nl)

Five keys to a successful Google Team

Word vriend van de show

We zijn natuurlijk al vrienden, maar nu kunnen we dat bezegelen: word vriend van de show, de innovatie wasstraat! Mis niets van de Innovatie Wasstraat, spreek audioberichten in, stel je vragen aan interessante gasten en blijf altijd op de hoogte. En voor echte vrienden verzinnen we samen vast nog meer leuks! Kom je er ook bij? 

Waarom vrienden worden? Het maken van een podcast kost geld en tijd. Dat steken we er met liefde in, maar om dit duurzaam te kunnen doen, willen we je vragen of je Vriend van de Show wil worden. Voor een bedrag van 2,50 per maand, of een zelf te bepalen bedrag ineens, kan je ons steunen. Als je het kan missen, ga dan naar: vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat.

Nieuws

Wil je lid worden van ons Whatsapp nieuws? Stuur dan een appje met je naam naar 06 11 53 40 39. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Help mij met een beoordeling

Beoordelingen zijn heel belangrijk voor het succes van deze podcast. Wil je mij helpen door de Innovatie Wasstraat vijf sterren te geven? Open in Apple Podcast de Innovatie Wasstraat Podcast. Klik op ‘Schrijf een recensie’. Geef vijf sterren en laat – als je dat leuk vindt – een berichtje voor me achter.

Scroll naar boven