Waarom zijn er te veel bazen in Nederland en hoe kom je eraf? (Paul Verburgt, anti-baas) – Avanteers

Waarom zijn er te veel bazen in Nederland en hoe kom je eraf? (Paul Verburgt, anti-baas)

bazen

“Er zijn meer managers op een groep medewerkers dan op de kleuterschool. Zo gaan wij met medewerkers om.” Paul Verburgt, adviseur en voormalig eindbaas, windt er geen doekjes om. “Er zijn gewoon veel te veel bazen, net als regels en staf. Geef mensen hun regelruimte terug, per direct.” Paul Verburgt weet waar hij het over heeft, want jarenlang was hij zelf baas. En toen hij het eindelijk echt voor het zeggen kreeg, voerde hij direct minimal management in. Leer er deze week alles over in de Innovatie Wasstraat.   

Regels, regels en nog eens regels

Volgens Paul Verburgt reguleren wij ons eigenlijk helemaal suf. “Er zijn in organisaties oneindig veel regels. Vraag maar eens: “Mag ik van jullie alle regels in deze organisatie?” Dat gaat niet. Want niemand weet het. De meeste regels zijn gericht op beheersing van de medewerkers. De grootste bron van het kwaad: HR. HR is een eeuwig spuitende bron van regels, waarbij alles gericht is op gelijke monniken, gelijke kappen. Het ontkennen van variëteit. Of van functioneringsgesprekken, houd ermee op! En dan zijn er ook nog de toezichthoudende organen die een stevige duit in het zakje doen. En het leuke is: niemand houd zich aan die regels.

Permanente paarse krokodillenactie

Toen Paul Verburgt zelf eindbaas werd, schrapte hij alle regels voor zover dat mogelijk was. Het probleem? Hij kende niet alle regels. Dus deed hij een oproep naar de organisatie: “Als jullie een regel tegenkomen, waarvan wij het bestaan niet kennen en waarvan je denkt dat is gek, meld het dan even, dan kunnen we het afschaffen. Dat schrappen van regels zorgt voor een enorme opluchting. Het is een symbool dat je over jezelf gaat en niet hoeft te doen wat één of andere afdeling heeft bedacht.

Waarom zou je manager willen worden?

“Als je meer wilt verdienen. Vaak is de enige manier om dat te bereiken, manager worden. Je moet dan uit je vak, om iets te doen waar niemand wat aan heeft. Als je managers afschaft, kunnen mensen gewoon weer aan het werk.”

Kan Minimal Management overal?

“Het kan bijna overal. Het is niet voorbehouden aan een bepaald soort medewerker. Wat mij opvalt is dat het doorvoeren van Minimal Management heel goed valt bij normale mensen. Academici en hbo’ers hebben veel meer moeite om in vrijheid om te werken.”

De kern van Minimal Management is dat mensen weer kunnen doen waarvoor ze zijn aangenomen. Niet vergaderen, niet bukken voor regels, maar een behoorlijke eigen regelruimte. Het wordt wel ietsje rommeliger. Als je gelooft in alle neuzen dezelfde kant op, dan kom je van een koude kermis thuis.

Hoe begin je?

Je geeft mensen terug wat je hebt afgepakt bij de fabriekspoort. Dus hoe geef je terug? Gewoon. Direct. Je hoeft dat niet voor te bereiden in pilots. Ik heb zelf alles in één maand ingevoerd. Het is heel simpel, je geeft gewoon terug wat je hebt afgenomen.

Wat je vooral NIET meer doet

Zet een hek om alle verstorende factoren. De staf en managers die overblijven moeten alleen relevant werk doen. Je moet afspreken wat managers nog doen en dat is maar een klein beetje: een soort superconciërge.

Vrijheid gaat gepaard met veel gebodsbepalingen. Dat betekent dat je ook zaken niet meer doet. Denk hierbij aan:

  • Je valt medewerkers niet meer lastig met vragen die er niet toe doen
  • Je voert geen controles uit die tot niets leiden
  • Vergaderen doe je niet
  • Er is een MT-verbod

Managers krijgen zo’n grote span of control dat ze medewerkers niet meer lastigvallen en andersom. “Waar geen aanbod is, is geen vraag.”

Alleen nog maar teamdoelen

Medewerkers gaan in kleine teams werken, want onderlinge betrokkenheid is heel belangrijk. Ze krijgen teamdoelen. We hebben alle individuele doelstellingen afgeschaft, want je kunt in een organisatie in je eentje bijna niets voor elkaar krijgen. Wij hadden voor alle teams dezelfde 3 doelstellingen: het behalen van omzet, het behalen klanttevredenheid, het behalen van winst. Zo werkten alle teams aan dezelfde collectieve doelen. Je hebt je eigen winkeltje en bent toch onderdeel van het geheel. Het is ook leuk om te zien hoe goed je het doet ten opzichte van andere teams.

Leer hoe je heel goed en winstgevend kunt werken met een minimum aan bazen

Of luister via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher, TuneIn of BNR.

Shownotes

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je dan op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher, TuneInBNR en via onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast, klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven