Waarom een corporate start-up het veel makkelijker heeft dan een gewone start-up (Esther Gons, auteur The Corporate Startup) – Avanteers

Waarom een corporate start-up het veel makkelijker heeft dan een gewone start-up (Esther Gons, auteur The Corporate Startup)

corporate start-up innovatie

Veel organisaties dromen ervan om weer een start-up te zijn. Ze fantaseren over een innovatieve cultuur met een ondernemende groep jonge honden waar alles mogelijk is. En dus worden de innovatielabs en innovatieprogramma’s uit de grond gestampt, die helaas vaak weer ter ziele gaan. Want wat blijkt? De wereld van start-ups en corporates gaan niet zo goed samen.“Een start-up is op zoek naar een businessmodel, terwijl corporates bezig zijn met het uitvoeren van een succesvol businessmodel. Het ritme van innovatie botst met dat van de rest van de organisatie.”

corporate start-up innovatie

Succesvol ecosysteem voor innovatie

Hoe creëer je als gevestigd bedrijf dan wel een succesvol ecosysteem voor innovatie? Esther Gons, oprichter en investeerder NEXT Amsterdam en auteur van De corporate start-up, het managementboek van het jaar 2018 (innovatie en ondernemerschap), vertelt er deze week alles over in de Innovatie Wasstraat. “Je hebt als organisatie een kader nodig om innovatie te laten lukken. Als je dat niet hebt, kun je niet goed met innovatieprojecten omgaan.

Kaders voor innovatie

Je hebt drie innovatieraderen die in elkaar moeten grijpen, namelijk: strategie, management en de praktijk. Zo is het heel belangrijk om als organisatie te bepalen waar je wel en waar je niet in investeert. Ook moet je in iedere fase de juiste vragen stellen. Vraag dus niet aan een team om de groeipotentie over vijf jaar te berekenen terwijl ze nog aan het bepalen zijn wie de doelgroep is. Te vroeg schalen zorgt namelijk het vaakst voor het mislukken van projecten. Kijk meer als investeerder naar je interne innovatieprojecten! Vraag in zo’n geval bijvoorbeeld hoeveel interviews het team heeft gehouden om erachter te komen of de klant naar hun oplossing op zoek is.

Wil je direct aan de slag met het opbouwen van een innovatie-ecosysteem? Luister dan naar het interview met Esther Gons en check de volgende basisstappen die je kunt nemen (uit het boek De corporate start-up):

 1. Bestudeer je context
 2. Zorg voor instemming van de leiding
 3. Ontwikkel een innovatie thesis
 4. Portfolio in kaart brengen
 5. Kies een innovatiemodel
 6. Ontwikkelen een innovatie-framework
 7. Werk samen met ondersteunende afdelingen
 8. Zorg voor hulpmiddelen en platformen
 9. Ontwikkel innovatiecapaciteiten
 10. Benoem een investeringsraad
 11. Kies de key metrics en succescriteria
 12. Bouw een community op

Leer alles over een corporate start-up van Esther Gons

Of luister via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher, TuneIn of BNR.

Shownotes

 

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast, klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Scroll naar boven