Hoe krijg je de kunst van vragen stellen onder de knie [Elke Wiss, praktisch filosoof] – Avanteers

Hoe krijg je de kunst van vragen stellen onder de knie [Elke Wiss, praktisch filosoof]

Wanneer je aan het innoveren bent, en je briljante idee wilt testen, zorgt dat er al snel voor dat je geen vragen stelt maar hypotheses toetst. “We kunnen kritiek niet zo goed verdragen of gaan op zoek naar bevestiging, terwijl bij innovatie het nou juist gaat om schop alsjeblieft tegen dat idee aan want daar wordt het sterker van”, aldus Elke Wiss, praktisch filosoof bij De Denksmederij.

Elke Wiss schreef het boek Socrates op sneakers, een filosofische gids voor het stellen van goede vragen. Een ode aan Socrates die erkende dat hij iets niet wist. Hij was een meester in het verdragen van het niet weten.

‘Jij kunt ook je eigen mening even afbreken en naast de ander gaan staan, en samen verschillende perspectieven onderzoeken met als doel om wijzer te worden. Je gaat op vakantie in het hoofd van de ander, en maakt tijdens die reis van alles mee. De kunst van het vragen stellen is misschien wel voor 99% de kunst van het luisteren.’

In deze podcast met Elke Wiss leer je:

  • Hoe jij je innerlijke Socraties aanzet
  • Hoe je heel scherp luistert en niet het idee hebt dat je de ander moet overtuigen
  • Waarom je je empatisch vermogen aan de kant moet zetten om verdiepende vragen te stellen
  • Waarom je irritant bent wanneer je direct advies geeft zonder echt te luisteren
  • Hoe je met een paar simpele dingen al veel betere gesprekken kunt voeren
  • Waarom alles begint met een mindset van nieuwsgierigheid en verwondering
  • Waarom je mensen die iets zeker weten juist moet wantrouwen
  • En waarom afstand alles is. 

Wil je alles leren over de kunst van het vragen stellen? En wat daarbij wel en niet werkt? Luister dan deze podcast met Elke Wiss.

Luister de podcast:


Of luister via: ApplePodcasts, Spotify of Google Podcasts.

Boeken

Socrates op sneakers, Elke Wiss

Socratisch gesprek voor beginners, Marlou van Paridon

Wie het niet weet mag het zeggen, Harm van der Gaag

Tips voor boeken, podcast en meer inspiratie van Elke

Nieuws

Wil je lid worden van ons Whatsapp nieuws? Stuur dan een appje met je naam en het woord ‘nieuws’ naar 06 11 53 40 39. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Wil je deze podcast steunen?

Om de podcast te blijven maken, is jouw steun van harte welkom! Koop ‘Het kleine innovatieboek‘ om de podcast mogelijk te maken. Dit kan via Managementboek.nl of via Bol.com. Dat wordt natuurlijk erg gewaardeerd!

Help mij met een beoordeling

Beoordelingen zijn heel belangrijk voor het succes van deze podcast. Wil je mij helpen door de Innovatie Wasstraat vijf sterren te geven? Open in Apple Podcast de Innovatie Wasstraat Podcast. Klik op ‘Schrijf een recensie’. Geef vijf sterren en laat – als je dat leuk vindt – een berichtje voor me achter.

Scroll naar boven