“Je mag flexibel werken, maar we verwachten wel dat je op maandag, dinsdag en donderdag naar kantoor komt. “Wanneer je thuiswerkt, ben je toch wel tussen 9 en 5 bereikbaar?”
Voor hybride werken is geen blauwdruk. Dus wordt het thuis én op kantoor werken door iedereen anders ingevuld. De ene organisatie promoot werken op afstand, tenzij er een goede reden is om naar kantoor te komen. Want voor veel kantoorbanen geldt dat je overal je je werk kunt doen, mits je een goede internetverbinding hebt. Bij de andere organisatie mag je een paar dagen per week thuiswerken. Maar wat willen medewerkers eigenlijk?
Ik schreef onlangs het boek Eerste hulp bij hybride werken en help teams om hier afspraken over te maken. In workshops blijkt een groot verschil te bestaan tussen medewerkers. De een gaat naar kantoor om geconcentreerd te werken, want dat lukt thuis met kinderen niet. De ander komt naar kantoor om te socializen (en houdt die mensen dan weer van het werk). De een woont dichtbij en komt gerust een uurtje langs voor een overleg. De ander heeft veel meer reistijd en wil het liefst alle afspraken op één dag combineren. De afgelopen tijd hebben organisaties namelijk ook meer mensen aangenomen die geografisch wat verder weg wonen.
Mate van invloed
Er bestaan veel verschillen tussen medewerkers, maar over één ding zijn ze het allemaal eens. Ze willen autonomie om zelf te besluiten wat het beste voor hen werkt. En dus geen regels van bovenaf opgelegd krijgen. Ze willen zelf invloed op waar en wanneer ze hun werk doen. Dit idee werd versterkt door onderzoek van Harvard Business Review (HBR) onder 5000 medewerkers. Flexibiliteit en autonomie is voor velen sinds corona zelfs belangrijk dan salaris. En zoals we van Daniel Pink leerden, is autonomie weer een belangrijke drijfveer voor motivatie, prestatie en voldoening.
Om hybride werken te faciliteren is het voor leidinggevenden belangrijk om de autonomie van medewerkers te waarborgen. Door meer of minder autonomie neemt de flexibiliteit van medewerkers af of toe. HBR maakte een aantal variaties die ik als volgt even samenvat:
1. Weinig autonomie
Ik ben verplicht om fulltime op kantoor of fulltime thuis te werken
2. Gemiddelde autonomie
Ik kan vanuit meerdere locaties werken, maar met een minimum aantal dagen per week op kantoor.
3. Hoge autonomie
Ik kan overal en altijd werken en kan altijd op kantoor terecht
Of je nou op kantoor of thuis werkt, als het verplicht op een bepaalde locatie moet, ervaar je niet zoveel zeggenschap. Wanneer je hybride werkt, en daarbij zelf mag bepalen welke dagen je naar kantoor gaat, dan ervaar je gemiddelde autonomie. Wanneer je als medewerker veel autonomie hebt, kun je altijd en overal werken. Dit betekent niet automatisch dat je altijd kiest om op verschillende plekken te werken, maar dat kan wel als je dat wilt.
Vrijheid blijheid
Ik hoor natuurlijk ook werkgevers zeggen dat het geen vrijheid blijheid is. Er mag best een tegenprestatie gevraagd worden voor salaris. Soms zijn ze onterecht bang dat niemand meer naar kantoor wil komen. Ik kom dit in de praktijk zelf weinig tegen. Medewerkers vinden verbinding met hun werk en collega’s belangrijk. Ze zien waarde in elkaar ontmoeten. Ze missen toevallige ontmoetingen met collega’s van andere afdelingen. En ze komen met liefde een dag per week naar kantoor om nieuwe collega’s in te werken, ook al hebben ze daar in eerste instantie zelf minder baat bij.
Ga in gesprek
Nu we straks weer meer naar kantoor mogen, is het misschien interessant om het gesprek aan te gaan over autonomie. In plaats van te kijken waar en wanneer iemand werkt, kun je ook kijken hoeveel autonomie iemand krijgt om dat te beslissen. Verplicht je om twee dagen naar kantoor te komen? Of laat je het aan medewerkers zelf om naar kantoor te komen wanneer dat nodig is en thuis te werken wanneer dat het beste past? Wie weet behoud je hiermee ook medewerkers, want veel mensen zijn van plan een nieuwe baan te zoeken wanneer ze geen flexibiliteit ervaren en invloed hebben op waar en wanneer ze werken.
Maak nieuwe afspraken
Heb je hulp nodig bij het maken van hybride werkafspraken? Dan is uiteraard mijn boek Eerste hulp bij hybride werken een aanrader. Vul de poster met opdrachten in om in je team afspraken te maken. Na het invullen heb je direct je hybride werkplan klaar.