Hoe een robot kan bijdragen aan zelfredzaamheid in de zorg (Greet Prins en Xenia Kuiper, Philadelphia) – Avanteers

Hoe een robot kan bijdragen aan zelfredzaamheid in de zorg (Greet Prins en Xenia Kuiper, Philadelphia)

innovatie in de zorg

Innovatie in de zorg lijkt door alle regels en protocollen lastiger dan in andere sectoren. Deze week zijn twee innovatoren van zorginstelling Philadelphia te gast: Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur, en Xenia Kuiper, projectleider innovaties.

Ik begin het gesprek met Greet Prins, groot voorstander van innovatie. “Alles wat je kunt aanpakken om de cliënt meer zelfstandig en zelfredzaam in het leven te laten staan, dat is voor ons grote winst.” Zij is binnen de organisatie gestart met mensgerichte technologie, het afbouwen van regels en zelforganisatie zodat iedereen dankzij ruimte, vertrouwen en vakmanschap het beste uit zichzelf kan halen.

Hoe belangrijk is de steun van de top van de organisatie voor innovatie?

Greet Prins: “Ik geloof niet in top-down of bottum-up, het is een combinatie. Maar je moet als leiding van de organisatie wel laten zien waar je voor staat. Zo gaat onze zorgrobot Phi het hele land door. Mensen zien dat we bezig zijn met innovatie in de zorg en denken dan ‘Oh als dat kan, dan kan dit misschien ook’. Je moet elkaar positief beïnvloeden.”

Hoe word je een succesvolle innovator?

Voor alle innovatoren in organisaties is het tweede deel van het gesprek met Xenia Kuiper, projectleider innovatie, een echte aanrader. Xenia vertelt hoe je binnen een organisatie een succesvolle innovator wordt en blijft. “Je wordt een innovator door te ontdekken en te gaan doen. Schroom daarbij niet om baldadig te zijn en tegen schenen aan te schoppen.”

Eenzaam

Wat voor mij heel herkenbaar is, dat je jezelf soms best eenzaam kunt voelen als innovator binnen een organisatie. Xenia: “Op een gegeven moment sta je in je eentje tegen een muur aan te boksen en dat werkt niet. Je moet bij innovatie vooral op jezelf kunnen rekenen.” En zorg daarbij voor mensen om je heen die je niet voor gek verklaren. Als het moeilijk wordt, weet dan op wie je kunt terugvallen. Geeft nooit op!

Kijk voorbij de innovatie

“Het gaat niet om de innovatie. Het gaat erom wat jij met de innovatie kunt betekenen voor een ander.”

We hebben het verder over:

  • Het belang van goede storytelling: laat cliënten zelf vertellen wat een innovatie met hen doet
  • De inzet van robots om mensen zelfstandiger te laten leven
  • Xenia’s tactiek om met plannenmakerij om te gaan
  • Hoe innovatie in de zorg passend is bij de behoefte van iemand
  • 5d beleving cabines en sensory reality pods
  • En nog veel meer!

Of luister via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher, TuneIn of BNR.

Help mij met een beoordeling

Beoordelingen zijn heel belangrijk voor het succes van een podcast. Wil je mij helpen door deze podcast 5 sterren te geven? Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast. Klik op ‘Beoordelingen en recensies’. Klik op vijf sterren en laat als je wilt een berichtje voor me achter. Dank je wel!

Scroll naar boven