Hoe zorg je voor innovatietijd wanneer je wordt geleefd door de waan van de dag? [Jeroen Hammer, Q Lab Politie) – Avanteers

Hoe zorg je voor innovatietijd wanneer je wordt geleefd door de waan van de dag? [Jeroen Hammer, Q Lab Politie)

Hoe kun je je werk slimmer en beter doen? In het dagelijkse werk is er vaak geen tijd om daarover na te denken. Wat doe je als je geleefd wordt door de waan van de dag? Hoe krijg je dan ruimte om te innoveren? Jeroen Hammer vertelt over het oprichten van Q binnen de politie.

Binnen de bestaande cultuur innoveren is lastig. Hoe krijg je die ruimte? En als je die krijgt, komt het volgende dilemma: ‘Help, hoe vertel ik dit aan mijn eigen chef?’ Met ons innovatielab Q zijn we binnen de politie keihard gaan werken om onszelf te bewijzen. We willen allesbehalve een ivoren torenclubje zijn, we innoveren voor de werkvloer en met de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan de ‘coldcase kalender’ die verspreid werd in gevangenissen. Door het onder de aandacht brengen van oude zaken, hoopten ze op nieuwe tips omdat daders misschien waren gaan praten. De kalender leidde inderdaad in een aantal zaken tot nieuwe aanknopingspunten.”

Wat heeft Jeroen Hammer geleerd?

“Je hebt voor zo’n verandering diep draagvlak nodig, in plaats van breed draagvlak. In het begin ben ik overal gaan rond shoppen voor akkoord, net zolang totdat iemand ‘nee’ zei en dan ging het dus niet door. Dat doen we niet meer; wij focussen op een diep draagvlak en op mensen die wel willen en kunnen. En we helpen collega’s nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, om in hun eigen werk dingen ook anders aan te pakken.”

Meer weten over Q? Luister dan deze podcast met Jeroen Hammer van Q Lab politie.


Luister de podcast:


Of luister via: ApplePodcasts, Spotify of Google Podcasts.

Links:

  • Boek: Michiel Princen, De gekooide recherche

Wil je deze podcast steunen?

Om de podcast te blijven maken, is jouw steun van harte welkom! Koop het kleine innovatieboek en ontdek de vijf ingrediënten om succesvol te innoveren.

Help mij met een beoordeling

Beoordelingen zijn heel belangrijk voor het succes van deze podcast. Wil je mij helpen door de Innovatie Wasstraat vijf sterren te geven? Open in Apple Podcast de Innovatie Wasstraat Podcast. Klik op ‘Schrijf een recensie’. Geef vijf sterren en laat als je dat leuk vindt een berichtje voor me achter.

Scroll naar boven