Data de nieuwe olie of is het de zoveelste hype? [Daan Kolkman, onderzoeker JADS] – Avanteers

Data de nieuwe olie of is het de zoveelste hype? [Daan Kolkman, onderzoeker JADS]

Is data de nieuwe olie

Data scientists hebben het meest sexy beroep van wereld. Data is het nieuwe goud of nieuwe olie! Is het een bubbel of zijn deze gouden bergen echt? Hoog tijd om me onder te dompelen in de wereld van data science. Kunstmatige intelligentie, deep learning, machine learning, R en Python, reinforcement learning, Ms Pacman en ethiek. Onder begeleiding van Daan Kolkman. Senior onderzoeker bij de Jheronimus Academy of Data Science en freelance data scientist.

Daan is geen onbekende. In het platform Driven by Data werken we samen. Met diverse partners om mkb’ers te helpen waarde te creëren met data. Bijvoorbeeld door hun toekomstige omzet op basis van data te voorspellen. Dat doen we o.a. in het MKB Data Lab. Bekijk de praktijkvoorbeelden op https://platformdrivenbydata.nl/

Data-wetenschap, begin bij de basis

Wat je als organisatie kunt doen met je data hangt af van de data-volwassenheid. Zoals je in onderstaande piramide kunt zien. De meeste organisaties willen het liefste direct richting. Een voorspellende analyse of tool. Daarvoor is vaak een aanlooptraject nodig. Waarbij de data geïmporteerd en opgeschoond wordt.

 

Welke stappen kun je nemen?

 

01 Wat hebben we eigenlijk in huis?

Je begint met het gedegen verzamelen, ontsluiten, beheren en opschonen van interne data.

 

02 Wat moeten we (nog meer) weten?

Vervolgens ga je aan de slag met het verzamelen, combineren en integreren van relevante externe data.

 

03 Wat gebeurt er in onze organisatie?

Daarna volgt het uitvoeren van beschrijvende analyses op de data.

 

04 Waar moeten we op gaan sturen?

Tot slot ga je voorspellende analyses uitvoeren.

 

Hoe data-volwassen is jouw organisatie? Ben je een ei of koning?

Hoe data-volwassen is jouw organisatie? Door het doen van een data volwassenheidsscan kun je zien waar jij als organisatie staat:

Driven by data

In het Platform Driven by Data helpen we MKB’ers productiever worden. Dankzij de succesvolle inzet van data in hun bedrijf.

 

Wil je meer weten over het Platform Driven by Data of het MKB Data Lab? Neem contact op via onze website https://platformdrivenbydata.nl/Ben je ondernemer, woon je in ‘s-Hertogenbosch? En wil je meedoen met MKB Data Lab? Meld je dan aan via https://platformdrivenbydata.nl/mkb-data-lab/ . De rest van Nederland moet nog heel even geduld hebben 😉

 

Luister het hele interview

Wil je alles leren over het toepassen van data in jouw organisatie? Luister dan naar deze podcast!


Of luister via: iTunes, Spotify, Soundcloud, StitcherTuneIn 

 

Help mij met een beoordeling

Beoordelingen zijn heel belangrijk voor het succes van deze podcast. Wil je mij helpen door de podcast Innovatie Wasstraat 5 sterren te geven? Open in iTunes, of waar jij de podcast in afspeelt, de Innovatie Wasstraat Podcast. Klik op ‘Beoordelingen en recensies’. Klik vervolgens op vijf sterren en laat eventueel een berichtje voor me achter. Dank je wel!

Scroll naar boven