Nooit meer met je mond vol tanden staan? Jezelf voorstellen doe je zo! – Avanteers

Nooit meer met je mond vol tanden staan? Jezelf voorstellen doe je zo!

voorstellen

“Zo, wat doe jij?” Misschien wel één van de meest gestelde vragen in ons leven. Fascinerend is natuurlijk dat het antwoord meestal over ons werk gaat (iets voor de volgende keer). Buiten dat, weet bijna niemand er kort maar krachtig antwoord op te geven. Ikzelf ook niet. Deze blog gaat verandering brengen in jouw manier van voorstellen. 

Waarom is het zo lastig te vertellen waarom je iets doet in plaats van wat je doet? Geef toe, na het kijken en verspreiden van de Golden Circle van Simon Sinek voelt dat toch een beetje als falen.

Hoe het in de praktijk gaat…

Voor een voorstelronde mag je meestal wel wat tijd uittrekken. De eerste persoon die aan het woord is, zet vaak de toon. Soms blijft het bij een moeilijke functietitel en de organisatie, maar als je pech hebt worden daar ook de vorige banen, prijzen, woonplaatsen en gezinssituatie aan toegevoegd. Aan het eind ben ik het begin alweer vergeten.

Dat wil ik ook!

Mijn aha-moment kwam toen ik Kees Pater, directeur van de meest innovatieve koekjesbakkerij van Nederland een tijdje geleden uitnodigde. De reden was dat ik tijdens een opdracht van het management vaak hoorde: “Wij zijn geen koekjesfabriek.” Ik vond het leuk om te kijken of dat wel waar was. De voorstelronde was inderdaad met ingewikkelde titels. Toen was Kees aan de beurt. Kees zei de onsterfelijke woorden: “Ik ben koekenbakker.” Dat vond ik zo mooi, dat ik er altijd van droomde om ook zoiets te kunnen zeggen (zonder bakker te hoeven worden).

De gouden formule

Makkelijker gezegd dan gedaan. Na heel wat invuloefeningen om daar te komen, is één formule mij altijd bijgebleven. Dat is de formule van Clay Hebert die mensen helpt met de perfecte intro. Volgens Clay ontmoeten we 18.000 mensen in ons hele leven, verdienen die niet een betere introductie?

3 mythes ontkracht

Denk bij het voorstellen niet:

 1. Dat het over jou gaat. Het gaat erom wie je helpt en waarom.
 2. Het moet 100% compleet zijn. Dat is iets voor cv’s (en dan nog).
 3. Het moet 100% nauwkeurig zijn. Dan gebruik je saaie woorden.

De formule om jezelf beter te introduceren:

 1. Ik (je stelt jezelf voor)
 2. help (of een soort werkwoord zoals ‘help’)
 3. wie is het die je helpt (bijvoorbeeld je klanten of collega’s)
 4. behaal een resultaat (wat help je ze te doen, behalen of worden)

En stel je het bedrijf voor, dan is de regel heel simpel. Verander bij één Ik in Wij. Niets meer en niets minder.

Een paar voorbeelden:

Voorstellen

Voorstellen

Voorstellen

Dit werkt natuurlijk ook voor je website:

Voorstellen

 

En het leuke is dat je dit op je publiek kunt afstemmen. Dus de ene keer zeg je misschien: “Ik help teamleiders” en de andere keer zeg je “Ik help directeuren”. Of zoals Clay zelf zegt:

Voorstellen

Voorstellen

Een werkwoord dat uitlegt wat je doet…

Naast woorden als help, kun je bij het voorstellen ook kiezen voor andere werkwoorden die uitleggen wat je doet:

 • Ik verbind….
 • Ik leer…
 • Ik ontcijfer…
 • Ik bouw…
 • Ik produceer…

Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

Voorstellen

Voorstellen

Spelen met woorden

En heb je helemaal de smaak te pakken dan kun je hier een beetje mee gaan spelen. Vond je “I help people improve health through better sleep” een beetje saai. Geen probleem. Wat denk je van het volgende:

Voorstellen

Formule 2

Werkt deze formule niet voor je? Heb je het na lang gepuzzel opgegeven? Geen nood! Er is nog een noodformule. De formule is heel erg populair in Silicon Valley:

Voorstellen

Hoe vaak hoor je niet: “Ik ben de Uber voor …”. Of: “Ik ben de AirBnB voor …”. Of “Ik ben de Pinterest voor mannen”. Ik vind het zelf krachtiger wanneer je een eigen verhaal kunt vertellen, maar als mensen weten wat X is en wat Y is, krijgen ze wel snel een plaatje voor ogen. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:

Voorstellen

Mijn eigen introductie

Pfff. Nou dat valt nog niet mee. Ik ben tot nu toe zover gekomen:

 • Ik help organisaties/medewerkers om dingen anders te doen
 • Ik help organisaties/medewerkers om andere dingen te doen
 • Ik help organisaties/medewerkers om op eigen kracht te innoveren
 • Ik help organisaties/medewerkers ideeën uit te voeren
 • Ik haal organisaties/medewerkers door de Innovatie Wasstraat
 • En voor de mensen die me al wat langer volgen 😉 Ik help jou om je eigen piraten spirit te ontdekken

Heb jij een veel betere zin? Alle tips zijn meer dan welkom!

Nu is het jouw beurt!

Ga aan de slag en maak jouw unieke introductie. Probeer eerst de eerste formule en lukt dat niet, dan kun je de tweede formule gebruiken.

Nog een paar tips bij het voorstellen:

 • Gebruik geen jargon of populaire woorden als agile of lean.
 • Zorg dat een kind het ook snapt.
 • Gebruik zo weinig mogelijk woorden als mogelijk.
 • Zorg ervoor dat mensen meer willen weten en vragen gaan stellen.
 • En het allerbelangrijkste: wat vind je zo leuk aan wat je iedere dag doet? Probeer dat te verwoorden.

Delen = lief

Het zou leuk zijn als jullie je eigen introductie delen! Dan kunnen we elkaar verder helpen!

Meer weten?

Bekijk dan de hele video van de Perfecte Intro van Clay Hebert.

Scroll naar boven