Gaan we echt anders samenwerken na de corona cultuurshock? [Jitske Kramer, antropoloog] – Avanteers

Gaan we echt anders samenwerken na de corona cultuurshock? [Jitske Kramer, antropoloog]

De corona cultuurshock kun je volgens Jitske Kramer, antropoloog en schrijver van het boek ‘Werk heeft het gebouw verlaten’ vergelijken met wanneer je voor langere tijd op reis gaat of een tijdje in het buitenland woont. Wanneer je daar aankomt, dan ben je superblij. Je verkeert in een soort honeymoonfase, je geniet met volle teugen. Daarna komt de eerste en tweede cultuurshock, waarbij jij je aanpast. Wanneer je weer teruggaat naar huis heb je grote verwachtingen; je hebt zin om thuis te komen. En dan valt het helaas in de praktijk vaak heel erg tegen. Je komt terecht in een terugkeershock; je bent zelf veranderd en kijkt anders naar je omgeving. 

Je kunt de corona cultuurshock met deze fasen vergelijken. Bekijk hier het filmpje met Jitske haar uitleg:

Staat ons op kantoor straks na alle blije momenten hetzelfde te wachten? Komen we in een terugkeershock terecht? En hoe komen we daaruit? Je komt volgens Jitske Kramer anders uit een cultuurshock dan je erin ging. Of vallen we toch weer terug in onze oude patronen? 

Wat kun je nu al doen? Denk in deze tussentijd alvast na: wat zijn dingen die je straks niet meer terug wilt of juist wilt houden? Willen we nog wel in de file staan, en iedere dag van 9 tot 5 op kantoor zitten? Of willen we onze flexibiliteit en vrijheid behouden om ons werk en leven in te richten? 

Gaan we straks echt anders samenwerken? Leer in deze podcast hoe je samen opnieuw bepaalt wat je belangrijk vindt.

Luister de podcast:

Of luister via: ApplePodcasts, Spotify of Google Podcasts.

Shownotes

Jitske Kramer, Werk heeft het gebouw verlaten (koop via Managementboek.nl)

Jitske Kramer, Jam cultures (koop via Managementboek.nl)

Jitske Kramer, Deep democracy (koop via Managementboek.nl)

Word vriend van de show

We zijn natuurlijk al vrienden, maar nu kunnen we dat bezegelen: word vriend van de show, de innovatie wasstraat! Mis niets van de Innovatie Wasstraat, spreek audioberichten in, stel je vragen aan interessante gasten en blijf altijd op de hoogte. En voor echte vrienden verzinnen we samen vast nog meer leuks! Kom je er ook bij? 

Waarom vrienden worden? Het maken van een podcast kost geld en tijd. Dat steken we er met liefde in, maar om dit duurzaam te kunnen doen, willen we je vragen of je Vriend van de Show wil worden. Voor een bedrag van 2,50 per maand, of een zelf te bepalen bedrag ineens, kan je ons steunen. Als je het kan missen, ga dan naar: vriendvandeshow.nl/innovatiewasstraat.

Nieuws

Wil je lid worden van ons Whatsapp nieuws? Stuur dan een appje met je naam naar 06 11 53 40 39. Je blijft dan net als duizend anderen exclusief op de hoogte!

Help mij met een beoordeling

Beoordelingen zijn heel belangrijk voor het succes van deze podcast. Wil je mij helpen door de Innovatie Wasstraat vijf sterren te geven? Open in Apple Podcast de Innovatie Wasstraat Podcast. Klik op ‘Schrijf een recensie’. Geef vijf sterren en laat – als je dat leuk vindt – een berichtje voor me achter.

Scroll naar boven