Hoe je in 9 stappen het talent van de toekomst selecteert (Ralf Knegtmans, De Vroedt & Thierry) – Avanteers

Hoe je in 9 stappen het talent van de toekomst selecteert (Ralf Knegtmans, De Vroedt & Thierry)

talent

Wil jij leren hoe je het talent van de toekomst in 9 stappen selecteert? Wat er vaak misgaat bij de selectie? En waarom we mensen aannemen die op ons lijken? Luister naar het boeiende interview met Ralf Knegtmans, managing partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry en schrijver van het boek Agile Talent.

Je wordt aangenomen om wat je kunt en ontslagen om wie je bent

“Mensen worden in de praktijk niet ontslagen omdat zij dingen niet beheersen. Het is de combinatie van drijfveren en persoonskenmerken die ervoor zorgen dat er al dan niet irritatie optreedt. Je kunt diploma’s en ervaring checken, maar hoe iemand is daar wordt vaak veel te weinig naar gekeken.”

Selecteren van het talent

De selectie van mensen is ingewikkelder dan we denken. De grootste valkuil is dat je een kloon van jezelf zoekt. Het selecteren gebeurt vaak ongestructureerd. Dit leidt tot allerlei afleiding mechanismen waardoor er niet wordt gericht op de persoonskenmerken, drijfveren en competenties waar het echt om gaat. “In de praktijk wordt er weinig geselecteerd langs de as van kunnen, willen en zijn.“

De 9 cruciale stappen bij het selecteren van talent

Een sollicitatieprocedure zou volgens Ralf uit 9 stappen moeten bestaan die onderverdeeld kunnen worden in drie fases:

  1. De voorbereidingsfase waarin het belangrijk is om criteria op te stellen en de context van het bedrijf in kaart te brengen.
  2. De selectiefase: je kijkt hierbij niet alleen naar wat mensen kunnen en weten, maar je brengt het leer- en aanpassingsvermogen in kaart.
  3. Tijdens de verificatiefase zet je testen in op het vlak van persoonskenmerken en drijfveren en het zinvol inwinnen van referenties.

De toekomst van het selecteren van talent

“Algoritmes en artificiële intelligentie zullen in de selectiewereld hun intrede doen. Apps en geautomatiseerde tools kunnen ervoor zorgen dat je een scherper en frequenter beeld krijgt”. Toch denkt Ralf dat het vak niet uitsluitend uit computerwerk kan bestaan. “Je moet het normale gesprek niet uit de weg gaan. Artificiële intelligentie is in staat om leiderschap skills en vaardigheden te filteren, maar als je goed bent in je vak is er altijd wel een menselijke component. Ik vind het geen bedreiging, je hebt de taak om het als recruiter zo goed mogelijk te doen, dat is het belangrijkste. Je moet er niet verkrampt in zitten als een deel door computers wordt gedaan. Als de selectie er beter van wordt, dan ben ik er een enorme voorstander van.”

Luister het interview en leer alles over het selecteren van talent:

Of luister via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher of TuneIn.

Shownotes

Help mij met een beoordeling

Beoordelingen zijn heel belangrijk voor het succes van een podcast. Wil je mij helpen door deze podcast 5 sterren te geven? Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast. Klik op ‘Beoordelingen en recensies’. Klik op vijf sterren en laat als je wilt een berichtje voor me achter. Dank je wel!

Scroll naar boven