What the heck is een hackathon? – Avanteers

What the heck is een hackathon?

Afgelopen weekeinde waren wij samen met de organisatoren van o.a. BrabantKennis en de provincie Noord-Brabant, partner van The Next Mobility Hack. De eerste grote mobiliteitshackathon in Brabant! Een hackathon (samenvoegsel van ‘hack en ‘marathon’) is een soort marathon sessie waarin deelnemers op zoek gaan naar slimme data of technologie gedreven oplossingen “hacks” voor vraagstukken, zogenoemde “challenges”. Deelnemers met diverse disciplines gaan in teams aan de slag met de vragen en beschikbaar gestelde data. Juist dan ontstaat de magie wanneer diverse expertises en vaardigheden samenkomen. Met deze manier van werken kun je op een uitdagende en bovenal leuke manier kennis van buiten naar binnen halen!

The Next Mobility Hack
Op 14 en 15 oktober gingen we in Innovation Hub van SingularityU in Eindhoven met meer dan 50 studenten, beleidsmakers, designers en data-specialisten aan de slag om creatieve en duurzame oplossingen te bedenken voor vervoer in Brabant. Acht mobiliteitsvraagstukken waren vooraf ingediend door zowel provincie, gemeenten als bedrijfsleven. Bekijk de Mobility Movie om een beeld te krijgen van deze vraagstukken: https://vimeo.com/187388435

‘Minder is meer’ winnaar
Acht teams pitchten na 36-uur keihard werken aan deze challenges hun slimme oplossingen aan de vakjury bestaande uit

  • Tessa Cramer (Fontys Academy for Creative Industries)
  • Christophe van der Maat (gedeputeerde Mobiliteit, provincie Noord-Brabant) –
  • Cassandra Vugts (Innovatiecampus SPARK)
  • Carlo van de Weijer (TomTom & TU/e).

De jury riep unaniem het team ‘Minder is Meer’ uit tot winnaar van The Next Mobility Hack. Het team combineerde diverse databronnen (bijvoorbeeld data van de regiotaxi met regulier OV) waardoor mooie data visualisaties met nieuwe inzichten en vragen ontstonden voor mobiliteit in het buitengebied. De challenge werd ingediend de provincie Noord-Brabant en regiotaxi Noordoost-Brabant. Daarnaast vielen de teams die werkten aan de OV-explosie in Stappegoor in Tilburg, Prettig Paleiskwartier in ’s-Hertogenbosch en Brabant voelt Nattigheid in de prijzen. De 16-jarige Kim Smulders, van de Brainport Class of Excellence, werd uitgeroepen tot beste “hacker” en gaat als afgevaardigde naar de Global Transport Hackathon in Montreal.

Smaakt naar meer….
Vervoer in Brabant is een complex maatschappelijk en economisch vraagstuk. De teams zorgden met hun presentaties voor nieuwe inzichten, mogelijkheden en aanknopingspunten. Met deze hackathon willen we het gebruik van (open) data en technologie stimuleren voor maatschappelijke vraagstukken. Er is veel data aanwezig die een bron vormt voor innovatie, maar die op dit moment grotendeels nog onbenut is. The Next Mobility Hack liet overtuigend zien dat veel mensen bereid zijn om mee te denken en dat (open) data bij kan dragen aan het ontwikkelen van slimme oplossingen voor vervoer in Brabant. Met andere woorden: deze aanpak smaakt naar meer.

Gelukkig hebben we de foto’s nog
Wil je nog even nagenieten of sfeer proeven van The Next Mobility Hack? Dat kan dankzij het fotoalbum  (gemaakt door Willeke Machiels).

Heb je de smaak te pakken?
Bekijk video impressies van onze hackathons:

In een volgende blog bespreken we de “interne” hackathon als middel om bij te dragen aan kennisdeling, samenwerken en innovatie in een organisatie. Heb je in de tussentijd vragen? Stel ze gerust!

Scroll naar boven