Autonomie maakt je gelukkiger, het is niet altijd makkelijker (Jaap Peters, Organisatieadviseur Rijnlands organiseren) – Avanteers

Autonomie maakt je gelukkiger, het is niet altijd makkelijker (Jaap Peters, Organisatieadviseur Rijnlands organiseren)

autonomie

Jaap Peters pleit als organisatieactivist en auteur van de Intensieve Menshouderij al jaren voor een Rijnlandse manier van werken in organisaties. Waarbij het hoofdkantoor de achterkant heet en aan de voorkant de vakman/vakvrouw centraal staat. Zonder management, maar met een collectieve ambitie waarbij mensen met autonomie werken en zelfstandig besluiten nemen. In deze aflevering van de Innovatie Wasstraat legt Jaap Peters uit wat Rijnlands werken is en hoe je daar komt.

“Als je van A naar B wilt veranderen, moet je dat op de manier van B doen en niet op de manier van A.”

Eigenaarschap op de ‘werkvloer’

We hebben het over dat zelfsturing eigenlijk al heel oud is en het bijzondere taalgebruik op de werkvloer: ‘ik heb een hoofd, dat is Kees’. Het is nog niet zo eenvoudig om zelforganiserend te werken. Vroeger was het ook wel makkelijk, dan deed mijn baas het. Het is namelijk ook best lekker om dingen naar boven te delegeren: op het bordje van de manager. Dan moet de manager het maar uitzoeken, die wordt er tenslotte voor betaald. Eigenaarschap krijg je pas als je zelf besluiten neemt. 

“ Autonomie maakt je wel gelukkiger, maar het is niet altijd makkelijker. ”

Het einde van de manager

Maar het tijdperk van de manager en stafdiensten is wel voorbij. Hun vak verdwijnt: “Het denken voor de ander, wat vooral managers en stafdiensten doen, ik denk dat dat een eindigheid heeft. En dat het geen 10 jaar meer duurt.”

Je zou na het beluisteren van deze podcast zomaar willen starten met deze Rijnlandse manier van werken.

Shownotes

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je dan op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via iTunesSoundcloudStitcher, TuneInBNR en via onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast en klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven