De 10 innovatielessen van gemeente Hollands Kroon – Avanteers

De 10 innovatielessen van gemeente Hollands Kroon

innovatielessen

Leer deze week alles in de Innovatie Wasstraat Podcast over de innovatielessen die Arthur Cremers leerde met de gemeente Hollands Kroon.

Zijn belangrijkste les? Doen!

“Je kan eindeloos ouwehoeren, maar je moet het gewoon doen!”

Hieronder vind je de tien belangrijkste principes van Hollands Kroon.

  1. Doen!

Staat niet voor niets op 1. Voor ons in de kop van Noord-Holland niet zo moeilijk. Voor Rotterdammers ook niet. Maar voor de rest van Nederland: doe het nou gewoon maar! Je ziet wel waar het schip strandt.

  1. Keep it simple, stupid (KISS)

Tja, eigenlijk had deze ook op 1 gemoeten. Daag jezelf uit telkens weer terug te gaan naar de eenvoud. Wat willen we bereiken, hoe kan het eenvoudiger?

  1. De tuinman kiest zijn eigen gereedschap

We – nu even als leidinggevenden onder elkaar – hebben de neiging voor anderen te denken. Loslaten. Laat de medewerker zelf bepalen hoe hij of zij het werk inricht. Bemoei je er niet mee!

  1. Leg de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk. Altijd.

Zodra je begint met een ‘senior’ medewerker of teamcoördinator, hang je al. Geloof ons: plat!

  1. Heb oog voor de verscheidenheid van type werk en type mens

Niet iedereen wordt gelukkig van ‘groots en meeslepend’. Maak altijd ruimte voor onderscheid tussen de productietijgers en de creatieven.

  1. Wees consistent

Echt succesvol zijn kost jaren. En jaren. Blijf volhouden en de principes telkens weer toepassen. Als je het even niet meer weet, (her)lees de biografie van Steve Jobs.

  1. Voorkom te allen tijde Not Invented by Me (NIbM)

Hoe briljant je eigen ideeën ook zijn, die van de collega’s zijn altijd beter. Had je maar een ander vak moeten kiezen. Op dit punt de lessen van Steve Jobs dus niet volgen(!).

  1. Loslaten én vastpakken

Loslaten is moeilijk. Heel moeilijk. Nog moeilijker is om daarnaast ook nog te sturen op resultaten. En toch is dat waar het altijd weer om gaat.

  1. Have fun

Maak het werk leuk! Ontspan. Ga gamen, fietsen, doe lekker je schoenen uit. Beetje dollen met elkaar, in plaats van meteen met de agenda beginnen. Heus, niemand wordt er slechter van.

  1. Maak soms een uitzondering op bovenstaande negen principes

Oei, de meest contra-intuïtieve. Soms moet je even ‘smokkelen’ om uiteindelijk verder te komen. Let wel: smokkelen is iets anders dan je principes verloochenen.

Wil je meer leren over de innovatiereis en de innovatielessen van Hollands Kroon? Koop hier het boek Poleposition

Scroll naar boven