Het Nationale E-mail Dieet van start: een week lang afkicken van e-mail – Avanteers

Het Nationale E-mail Dieet van start: een week lang afkicken van e-mail

mail dieet

Van 27 november t/m 1 december gaan zo’n 100 organisaties een week lang de strijd aan met overbodige e-mails op de werkvloer tijdens het 3e Nationale E-mail Dieet. Medewerkers gaan vijf dagen lang ‘e-toxen’ en stellen op basis van hun eigen wensen een ‘dieet’ samen. Denk aan maatregelen als:

  • intern niet meer e-mailen
  • een verbod op cc’s
  • een gesprek aangaan met je top vijf ‘stalkers’
  • nog maar één of twee keer per dag je e-mail checken
  • notificaties van nieuwe berichten uitzetten om je zo beter te kunnen focussen.

Waarom een mail dieet een goed idee is

Op je werk kun je, als je niet uitkijkt, de hele dag bezig zijn met het versturen en beantwoorden van e-mails in plaats van dingen doen die écht belangrijk zijn. Een werkleven zonder e-mail lijkt voor velen onhaalbaar, maar toch blijft die volle inbox knagen. Een week op mail dieet is net lang genoeg om de eerste voordelen te ervaren van een andere manier van werken, een weekje e-mailvakantie als het ware. Deelnemers hebben zich via een online training voorbereid en krijgen iedere dag een zogenoemde ‘challenge’ om hun manier van werken onder de loep te nemen en het e-mailverkeer terug te dringen.

Creëer bewustzijn dat het ook anders kan

We pompen met z’n allen een onverwerkbare hoeveelheid informatie rond en medewerkers spenderen veel te veel tijd in hun inbox. Het mail dieet helpt om de e-mail terreur op de werkvloer tegen te gaan door meer bewustzijn te creëren dat we elkaar in een digitale wurggreep houden. De werkdruk is hierdoor vaak onnodig hoog, en medewerkers zijn niet bezig met de dingen die er echt toe doen. Druk zijn kun je het beste tegengaan door keuzes te maken in wat je wel of niet doet. Er is tegenwoordig gewoon teveel informatie. Heb het lef om tijd te besteden aan die dingen jij écht belangrijk vindt.

Is e-mail je werk geworden?

Ik kom mensen tegen voor wie e-mail hun werk is geworden en die een goede werkdag hebben gehad als hun inbox leeg is. Maar wil je echt e-mailer van beroep zijn? De oplossing zit vaak in kleine dingen als afspraken maken over:

  • hoe je met elkaar wilt samenwerken
  • hoe je snel je antwoord van elkaar verwacht
  • nadenken of je een e-mail echt wel moet versturen
  • stoppen met collega’s mailen die in dezelfde ruimte zitten!

Doe mee met het mail dieet!

Ervaar zelf wat een weekje e-toxen jou oplevert tijdens het Nationale E-mail Dieet. Wil je op de valreep nog meedoen? Meld je aan via de We Quit Mail site.

>> Lees ook: Waarom een weekje afkicken van e-mail een waanzinnig goed idee is

Scroll naar boven