Hoe werk je iedere dag aan je eigen overbodigheid? (Thom Verheggen, de ontmanager) – Avanteers

Hoe werk je iedere dag aan je eigen overbodigheid? (Thom Verheggen, de ontmanager)

zelfsturende teams

Thom Verheggen was 20 jaar manager en gooide het over een andere boeg. Want wat voegde hij nou eigenlijk toe? Waarom hebben we al die structuren? Liep hij mensen niet eerder voor de voeten dan dat hij ze hielp? In deze aflevering van de Innovatie Wasstraat vertelt hij alles over “ontmanagen voor managers” en zelfsturende teams. Want zeg nou zelf, wie wordt er beter van een functioneringsgesprek?

De magneet

Thom Verheggen vertelt over het belang van ‘de magneet’. Hoe krachtiger de magneet (of de why, of de bedoeling) hoe minder je hoeft te sturen op kaders. Maar hoe meer nadruk je legt op kaders, hoe meer de magneet naar de achtergrond verdwijnt. Het is niet voldoende om de kaders weg te halen wanneer je vergeet de magneet krachtiger te maken.

zelfsturende teams 1

Wie is de baas?

De missie is de baas, aldus Thom Verheggen. Als mensen vragen: “Ik wil dit doen, mag dat?” Dan vraag ik: “Wat zou de missie ervan vinden? Heb je het al met de missie overlegd?” Want een missie of bedoeling alleen is niet goed genoeg. Hoe laat je ‘m leidend zijn bij alle keuzes die je maakt?

Vergroot het oplossend vermogen

Ga daarbij als manager vooral niet teveel in de weg zitten. Dan wordt het vuurtje bij de ander steeds kleiner door het onteigenen. Op het moment dat je heel veel antwoorden geeft als leidinggevende, schakel je het denkvermogen van de professional een klein beetje uit. Bedenk af en toe: doen we dit nou omdat het hoort, of omdat het helpt?

Zelfsturende teams 2

 

Leer alles over “ontmanagen” en zelfsturende teams

Of luister via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher, TuneIn of BNR.

Shownotes

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je dan op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via iTunesSoundcloud, SpotifyStitcher, TuneInBNR en via onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast, klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven