Wat maakt een organisatie leuk om voor te werken? (Pim de Morree, Corporate Rebels) – Avanteers

Wat maakt een organisatie leuk om voor te werken? (Pim de Morree, Corporate Rebels)

leuk werken

Teleurgesteld in hun baan door de bureaucratie en het gebrek aan vrijheid en ondernemerschap ging Pim de Morree samen met Joost Minnaar op zoek naar bedrijven waar het wel leuk is om te werken. Ze reisden de wereld rond en brachten in kaart wat deze bedrijven tot een gelukkige en leuke werkplek maakt. In deze podcast vertelt Pim de Morree wat deze organisaties anders, hij leert ons alles over leuk werken. 

Hoe kun je leuk werken?

Dat is samengevat in 8 trends die bij meerdere organisaties terugkomen, namelijk:

 1. Gedeelde waarden en betekenisgeving

  Deze bedrijven focussen niet op het maken van winst. Centraal staat de vraag: Wat wil ik toevoegen aan de wereld, op welke manier en met welke waarden”Winst is als zuurstof voor de mens, je hebt het nodig om te overleven, maar het is niet de reden waarom je leeft.”

 2.  Netwerk van teams

  Werken als netwerk van teams in plaats van als hiërarchische piramide. Een goed Nederlands voorbeeld hiervan is Buurtzorg. Luister ook naar de aflevering met Jos de Blok.

 3. Dienend leiderschap

  Dienend leiderschapsstijl in plaats van een directieve stijl waarin zij werknemers commanderen. In deze organisaties zijn mensen zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Een goed voorbeeld hiervan is UK TV. Medewerkers evalueren zelf hoe hun manager presteert. Deze beoordeling is open en transparant voor de rest van de organisatie. “We have a zero tolerance for bad leadership.”

 4.  Experimenteren & aanpassen

  In plaats van lang vooruit te plannen en dingen te voorspellen, zijn deze organisaties ingericht om meer te experimenten en zich snel aan te passen. De kans dat plannen uitkomen is vrij klein. Het credo is: “Hoe kun we zo snel mogelijk dingen proberen en leren.” Fouten maken mag en het delen ervan wordt gestimuleerd door het vieren van fouten tijdens zogenoemde “Fuck Up Nights”. Belangrijk. Want zolang mensen geen fouten durven te maken, gaan ze ook niets nieuws proberen. “We proberen sneller te falen dan anderen” – Spotify

 5. Vrijheid & vertrouwen

  Van regels en controle naar vrijheid en vertrouwen. Hierbij is Netflix een goed voorbeeld: Doe wat in het belang is van het bedrijf. Mensen voelen zich hierdoor veel meer betrokken.

 6. Gedeelde verantwoordelijkheid & autoriteit

  Van gecentraliseerde naar gedecentraliseerde besluitvorming. Mensen zijn zelf verantwoordelijk en nemen zelf besluiten. Handtekeningen halen bij managers is hiermee verleden tijd. De organisatie zorgt ervoor dat medewerkers dat op een zo goed mogelijke manier kunnen doen.

 7. Radicale transparantie

  Als je een besluit wilt nemen, heb je de juiste informatie nodig om dat te doen. Hierbij geldt radicale transparantie. Geef medewerkers inzicht in de financiële situatie: winst en verlies, kosten e.d. zodat ze zelf goede besluiten kunnen nemen.
  Praktijkvoorbeeld: Koekjesbakkerij Veldt

 8. Talenten & meesterschap

  Werken in rollen in plaats van in een vaste functieomschrijving. Je hebt als team een aantal taken om succesvol te zijn, zoek samen maar uit hoe je dat wilt doen. Zo kunnen mensen doen wat ze leuk vinden.


Hoe begin je om werk leuk te maken?

Maar denk nou niet dat je er bent met het afvinken van dit lijstje. Want het allerbelangrijkste wat deze bedrijven gemeen hebben is dat ze continue vragen aan hun medewerkers wat ze willen. Hoe kunnen we ons werk nog beter inrichten? Wat zit je in de weg en wat heb je nodig? Het is van belang om deze dialoog op gang te brengen. Vertrouw niet blindelings op 1 model. Maar bespreek in je team bijvoorbeeld de trends, kijk wat je van andere organisaties kunt leren en welke experimenten je kunt bedenken om de eerste stap te zetten.

“Gewoon dingen proberen, en achterhalen wat wel en niet werkt.”

Je zou na het beluisteren van deze podcast zomaar willen starten om leuk werken mogelijk te maken. 

Luister naar deze aflevering over gelukkige organisaties en leuk werken

Of luister via iTunesSoundcloudStitcher, TuneIn of BNR.

Shownotes

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je dan op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via iTunesSoundcloudStitcher, TuneInBNR en via onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast en klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven