Wat jij kunt leren van de turbulente jeugd van ASML (René Raaijmakers, Techwatch) – Avanteers

Wat jij kunt leren van de turbulente jeugd van ASML (René Raaijmakers, Techwatch)

ASML

In de geschiedenis van ASML zitten veel lessen die jij kunt gebruiken om van te leren en om fouten te voorkomen. Wat was hun recept voor succes? Deze week vertelt René Raaijmakers, schrijver van het boek “De Geldmachine: de turbulente jeugd van ASML” hier alles over. Leer hoe ASML de uitgebluste cultuur binnen de organisatie in een paar maanden transformeerden.

Als het alleen de technologie was geweest, dan was ASML er nu niet geweest. Er was echt een bevlogen cultuur nodig, een winnaarsmentaliteit.”

De eerste topman van ASML overtuigde de medewerkers dat ze de beste konden worden. “We hebben nu nog geen machine verkocht, maar deze technologie is zo goed, wij kunnen die toppositie pakken.” Met een wervelende presentatie met cartoons maakte hij medewerkers enthousiast om voor de nummer één positie te gaan, terwijl ze op dat moment nog niets hadden. “Technologie is minder dan 25% van het succes, zelfs bij het belangrijkste technologiebedrijf van Nederland.” 

ASML ging aan klanten vragen wat ze nodig hadden, iets wat door Philips (waar het allemaal begon) nog nooit was gedaan. Noodgedwongen werd er zoveel mogelijk uitbesteed, omdat de investeringen te hoog werden om het zelf te doen. Later bleek het een gouden greep om niets zelf te maken, maar alleen te ontwikkelen en assembleren. Uiteindelijk heeft het 10 jaar geduurd voordat er echt een doorbraak kwam. “Die techniek is leuk, maar het zijn de mensen die het allemaal moeten doen.”

Tegenwoordig hoor je veel bedrijven die disruptief willen zijn, vaak willen ze met internettechnologie exponentiële groei bereiken. Maar bij de meeste bedrijven in Nederland gaat het helemaal niet over disruptie, daar gaat het over een gezonde groei en omzet bereiken. Het is gewoon heel hard werken.

Luister naar René Raaijmakers over de innovatieve geschiedenis van ASML


Of luister via iTunesSoundcloudStitcher, TuneIn of BNR.

Shownotes

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je dan op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via iTunesSoundcloudStitcher, TuneInBNR en via onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open dan in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast, klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Klaar om meer te ontdekken?

Meld je aan voor ons WhatsApp nieuws!

“Ik stuur je iedere week de belangrijkste innovatie nieuwtjes”

— Kim Spinder

Stuur me je “Naam” met het woord “nieuws” via Whatsapp naar 06 11 53 40 39

Of bekijk hier het nieuwsarchief

Scroll naar boven