De belangrijkste reden waarom innovatie mislukt: management (Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde) – Avanteers

De belangrijkste reden waarom innovatie mislukt: management (Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde)

innovatie management

Waarom lukt het sommige organisaties om te innoveren en andere niet? Om deze vraag te beantwoorden ging ik op bezoek bij Mathieu Weggeman. Mathieu is hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management, aan de Technische Universiteit Eindhoven. 

Wat is eigenlijk de noodzaak om te innoveren voor organisaties? “Wil je blijven voortbestaan, dan moet je zorgen dat je af en toe met iets nieuws komt.” Mathieu vertelt dat innovatie eigenlijk niet zo moeilijk is. “Eén van de grootste redenen waarom innovatie niet lukt is wantrouwen van management. Want als je wilt innoveren moet het management durven los te laten en dat is niet iets waar managers bekend door zijn geworden.”

Het beste is om met de mensen van de werkvloer aan de slag te gaan. Zij hebben namelijk de beste ideeën over hoe het anders kan. Daarbij is een gezamenlijk doel wel van groot belang. “Als je regels en procedures loslaat, dan heb je een collectieve ambitie nodig.”

Stel jezelf ook eens andere vragen. In plaats van te kijken naar de kwaliteit en efficiëntie van werk, kun je ook eens kijken naar de schoonheid van een werkproces. Ben je weleens ontroerd tijdens je werk? Mathieu: Schoonheid in werk, we waren het vergeten.

“Moet ik nou gaan sturen op ontroering? Ja, doe het eens.”

En durf te fantaseren. “De kracht van verbeelding, geloof daarin.”

We sluiten af met het vraagstuk over waarom mensen ziek worden van werk. “Er is niks zo mooi als samenwerken, om iets te maken wat er nog niet is. Iedereen is enthousiast en niemand kan het alleen. Je moet samenwerken om dat te realiseren, dat doe je met elkaar in een organisatie. En heel veel mensen worden er ziek van, hoe kan dat nou? Dat dat nog zo is, dat is iets wat mij heel erg verbaast.”

Leer alles over innovatie in organisaties van Mathieu Weggeman

Wil je nooit meer een aflevering missen?
Abonneer je op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via iTunesSoundcloudStitcher, TuneInBNR en onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast, klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Shownotes

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven