De transformatie van KPN naar een agile organisatie (Lisette Oosterbroek, KPN) – Avanteers

De transformatie van KPN naar een agile organisatie (Lisette Oosterbroek, KPN)

agile transformatie

Hoe komt het dat sommige organisaties succesvol transformeren, en andere niet? Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie weer wendbaar wordt? Te gast in de Innovatie Wasstraat is Lisette Oosterbroek, VP Organisational Excellence, bij KPN. Zij noemt zichzelf liever corporate rebel. Want het is bij een transformatie naar een agile organisatie als deze, erg belangrijk om de manier waarop ze dingen binnen KPN doen, ter discussie te stellen. Lisette is bezig met vraagstukken als: “Hoe haal je veel meer uit mensen om als organisatie beter en leuker te worden?” Haar overtuiging daarbij is: “Uiteindelijk maak je met mensen het verschil.”

So what!

Naast een belangrijke ‘purpose’ – we willen de wereld verbinden – is het volgens Lisette belangrijk om de “So What” vraag vaker te stellen. Wat is nou het ergste dat kan gebeuren?

Hoe begin je zo’n transformatie naar een agile organisatie?

“Heel veel mensen denken dat je veranderprocessen over de manier waarop je werkt top-down kunt sturen, maar dat is niet zo. De urgentie om te veranderen ontstond bij IT, omdat de traditionele manier van werken met lange doorlooptijden niet meer werkte. Vervolgens was er een leider binnen KPN nodig die zei: “Ik ga die andere manier van werken ook mogelijk maken.” Want naast een beweging van onderop, heb je ook sponsorship van de top nodig.

De echte verandering? Dat doen de medewerkers zelf. Lisette: “Je kunt wel ruimte creëren, zodat er een voedingsbodem ontstaat om nieuwe dingen te doen, want dat proces gaat niet altijd vanzelf.” Het doen van experimenten en het delen van ervaringen van verschillende ‘agile’ teams binnen KPN zorgde voor een omslag. “De geest is uit de fles.” Daaruit is het KPN Kompas ontstaan: Waarom is deze change nodig? Wat moet er dan veranderen? Waartoe leidt dat dan? Vervolgens is natuurlijk de vraag: hoe komen we daar?

Naar een wendbare agile organisatie

De volgende stap in de KPN transformatie is de opschaling: van wendbare teams naar een wendbare organisatie. “Management is vaak de barrière voor de schaling van de transformatie: wij sturen nog heel traditioneel. Zij zijn ook degene die het meeste te verliezen hebben, maar weten ze wel wat ze ervoor terugkrijgen?”

Een ander belangrijk vraagstuk is: Hoe zorg je ervoor dat het geen kunstje wordt? Lisette: “Het gaat vooral om de verandering in mindset. Scrumborden ophangen kan iedereen. Een andere manier van denken, ja daar begint het wel mee.”

Een tip als je ook aan de slag wilt?

“Je kunt het kunstje niet kopiëren, je moet er zelf over nadenken.”

Verwacht geen resultaat binnen een half jaar, een jaar of twee jaar. Dit is een heel lang proces. Beschouw elke stap als een stap voorwaarts. Vergeet niet: “Een vliegtuig stijgt ook op, tegen de wind in.”

Leer alles over de transformatie naar een agile organisatie bij KPN van Lisette Oosterbroek

Wil je nooit meer een aflevering missen?

Abonneer je op de Innovatie Wasstraat Podcast, dit kan via iTunesSoundcloudStitcher, TuneInBNR en onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast, klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Shownotes

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven