Hoe een holacracy pilot Bol.com transformeerde in autonome Sparkteams (Harm Jans, Bol.com) – Avanteers

Hoe een holacracy pilot Bol.com transformeerde in autonome Sparkteams (Harm Jans, Bol.com)

holacracy

Waarom lukt het sommige organisaties om hun werkwijze te innoveren en andere niet? In deze zoektocht kwam ik uit bij Harm Jans, Business Lead bij Bol.com. Harm raakte in 2015 geïnteresseerd in holacracy toen Bol.com razendsnel groeide. Hij wilde bewijzen dat een organisatie nog steeds effectief, innovatief en doortastend kan zijn, terwijl je groter wordt.

“Als medewerkers betrokken zijn en er is ruimte, dan heeft dat hele positieve resultaten.”

Holacracy pilot

Met scrum hadden ze bij Bol.com goede ervaringen. Maar niet elk type werk laat zich inplannen in sprints van één of twee weken. Daarom startte Harm Jans een holacracy pilot op zijn eigen logistieke afdeling om te kijken of het werkte.  

“We zijn gewoon begonnen, zonder dat we precies wisten hoe het moest.”

De medewerkers waren superenthousiast over deze manier van werken. Zij zorgden ervoor dat ook andere collega’s en de directie nieuwsgierig werden. Holacracy pastte toch niet helemaal bij de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ cultuur van Bol.com. Daarom tweakte Harm Jans deze werkwijze. Hieruit ontstond Spark.

“Holacracy had een hippie-achtige sfeer, ik kwam daar niet verder mee.”

Op basis van een NPS score (hoe groot is de kans dat je werken met Spark zou aanraden aan collega’s of relaties?) werd deze manier van werken steeds verder gefinetuned. Inmiddels werken 400 collega’s volgens Spark. En staan ze op de vooravond van de volgende golf.

“Als je groter wordt dan kun je nog steeds innovatief zijn, als je het wat anders organiseert.”

De kans bestaat dat je na dit gesprek in je eigen organisatie ook autonome teams wilt invoeren. 

Wil je nooit meer een aflevering missen?
Abonneer je op de Innovatie Wasstraat Podcast. Dit kan via iTunesSoundcloud, Stitcher, TuneIn , BNR en onze nieuwsbrief. Wil je nieuws ontvangen via Whatsapp, Whatsapp dan je ‘naam’ en het woord ‘nieuws’ naar 06-11534039.

Vind je deze podcast waardevol? 

Geef een review en 5 sterren mag! Open in iTunes de Innovatie Wasstraat Podcast, klik op ‘Beoordelingen en recensies’ en vervolgens op vijf sterren. Dank je wel!

Shownotes

Lees meer over de manier van werken bij Bol.com

Video’s

Boeken

Website

Klaar om meer te ontdekken?

Scroll naar boven